руски кораб
снимката е илюстративна/БГНЕС

Товарен кораб заседна край Каварна поради „неадекватното поведение на моряците“

Товарен кораб тази сутрин е заседнал край бреговете на местността Яйлата до Камен бряг, съобщават от Районната прокуратура в Добрич, която е започнала проверка на инцидента. Корабът плава под панамски флаг и превозва торове. Няма пострадали членове на екипажа му.

Неадекватното състояние на вахтените моряци е най-вероятната причина за засядането на товарния кораб под панамски флаг „Вера Су“ край българските брегове на Черно море до Камен бряг, „те не са гледали там, където е трябвало“, заяви шефът на Главна дирекция „Аварийно спасителна дейност“ към ИА „Морска администрация“ Румен Николов на брифинг за инцидента.

По думите му курсът на кораба не е бил променен в продължение на два часа, въпреки че е било видно че се движи в грешна посока към брега. Не е изведтно дали причината за това е, че моряците на вахта са били заспали или под влиянието на алкохол или наркотични субстанции.

Екипажът на кораба се състои от девет души, всички те са турски граждани. Сред тях няма пострадали при сблъсъка. Плавателният съд също е собственост на турска компания и е превозвал торове от Украйна за пристанище Варна.

На кораба има 20 тона гориво, но засега не е установено изтичане или опасност от такова. Според Румен Николов товарът от също не представлява риск за околната страна. Поддържа се контакт с представителите на аварийния щаб за борба с разливите, в случай че възникне спешна необходимост от тяхната намеса.

Преди да започне операция по изтеглянето на кораба ще бъде направен оглед на корпуса му от водолазна група. Това е необходимо, защото носът му е заседнал в скалите и може да има поражения. Такива могат да възникнат и при опит за неговото изтегляне без обследване на кила.

Българската държава няма да поема никакви разходи по операцията, категоричен е Николов.

Източник: БТВ

- реклама -