Това момиче от корицата на „Нешънъл джиографик“ е арестувана с фалшиви документи

Афганистанската жена със светлозелени очи, чиято снимка се превърна в една от най-разпознаваемите корици на списанието „Нешънъл джиографик“, е била арестувана в Пакистан по обвинения в притежание на фалшиви документи.

8elu6qthgkoСнимката на тогава 12-годишната Шарбат Гула, заснета от фотографа Стив Маккъри в пакистански бежански лагер, е и една от най-известните корици на списания в историята.

Сега обаче Гула е застрашена от до 14 години затвор и глоба от между 3000 и 5000 долара

Тя е арестувана в северозападния град Пешавар след продължило две години разследване

Пакистанската „Федерална разузнавателна агенция арестува афганистанката Шарбат Гула за това, че е предоставила фалшива лична карта“, заяви местен представител на националната служба за регистрация.

afghan-girl-featuredГула е една от хилядите афганистански бежанци, които успяват да измамят компютризираната пакистанска система за регистрация и да получат лична карта.

Пакистан от години е убежище за милиони афганистански бежанци, които напускат конфликтната страна. В момента в Пакистан има 1,4 млн. регистрирани бежанци, по данни на ООН. Смята се, че в страната пребивават още 1 млн. нерегистрирани бежанци.

55b Оригиналната снимка на Гула е заснета от Маккъри през 1984 г.

След продължило 17 години издирване през 2002 г. легендарният фотограф успява да проследи жената до отдалечено афганистанско село, където тя живее омъжена за пекар, от когото има три деца.

- реклама -