Това ли е издирваният от Турция привърженик на Гюлен?

Това ли е издирвания от Турция привърженик на Гюлен?

Този въпрос възникна след като външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че ще поиска от София предавеното на човек, близък на движението ФЕТО.

Според български медии става дума за турския бизнесмен Абдуллах Бююк. Официално обаче нито турската страна,  нито българската са потвърдили, че става дума за него.

Това е единственият турски гражданин, който тази година поиска политическо убежище в България. Анкара два пъти е искала екстрадацията на Бююк, българският съд два пъти е отказвал. Последното решение е от 28 март тази година и е окончателно.

По неофициална информация бизнесменът не е на територията на България.

Кой Абдуллах Бююк?

Анкара иска екстрадирането му, защото е следствен по дело за тероризъм. Бизнесменът има опозиционни възгледи и според българските му адвокати именно затова процесът срещу него в Турция може да се превърне в поредната саморазправа с идейните опоненти на властта. Затова защитниците му настояват екстрадицията да бъде отказана.

Абдуллах Бююк
Абдуллах Бююк

Абдуллах Бююк идва в България в началото на 2016 година.

„В Турция се закриват телевизии. Държавата слага ръка на вестници. Бизнесмени са хвърлени в затвора. С преподавателите се постъпва по същия начин. Някои са затваряни. Подлагат фирмите ни на финансови проверки. Не е възможно да работиш необезпокояван и да се занимаваш с търговия в такава обстановка, да заявяваш възгледите си и да живееш спокойно“, разказа през март пред екип на Нова тв Бююк.

В Турция той продава домейни в интернет. 43-годишният бизнесмен не крие, че членува в движението „Хизмет“ на Фетхуллах Гюлен.

„17 души бяха арестувани през септември 2015-та година, един от тях е Абдуллах Бююк. Въпреки, че прокуратурата искаше той да остане в ареста, съдът го освободи и той избяга в България. Интерпол го обяви за издирване по света. Той е обвиняван, че финансирал терористична организация, писаха тогава турски медии.

Бююк отхвърли всички обвинения.

- реклама -