сн. Zonanews

Това е офицерът, обявен за „персона нон грата“ (Обновена)

Сергей Николаевич Бубликов беше обявен за „персона нон грата“ на 2 март тази година.

Руското МВнР: Експулсирането на двама наши дипломати от София е провокация – Flashnews

За пръв път в публичното пространство Zonanews.bg показва снимки на кадровия служител на руското военно разузнаване ГРУ. Сергей Бубликов е шеф на резидента на ГРУ в София, твърди изданието.

Резидентурата на

руското военно разузнаване в българската столица е контролирала операции и в околните страни. Преди време македонското контраразузнаване описа този факт в доклад до своя директор.

Междувременно Спецсъдът пусна под домашен арест генерала от резерва, обвинен за шпионаж в полза на Русия. Заседанието се проведе навръх 3 март при закрити врата и продължи до късно, съобщи Нова телевизия. От държавното обвинение искаха Валентин Цанков да бъде задържан за постоянно.

Заради шпионския скандал: Изгонихме двама руски дипломати – Flashnews

Той беше задържан за 72 часа,

тъй като според спецпрокуратура е събирал класифицирана информация за вътрешнопартийния живот в България, която предавал на руски дипломати. След шпионския скандал България изгони двама представители на руското посолство в София, а от Москва заявиха, че запазват правото си на реципрочни мерки.

Уличиха в шпионаж руски дипломат у нас, помагал му БГ о.р. генерал (Обновена) – Flashnews

Преди няколко дни руски дипломат у нас бе уличен в шпионаж. Това стана ясно от прессъобщение на прокуратурата. Той е бил подпомаган от български о.р. генерал.

„В резултат от съвместната дейност на Специализираната прокуратура и Държавната агенция „Национална сигурност“ е образувано досъдебно производство за престъпления срещу Република България по чл. 105, ал. 1 от НК. Гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност. Несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България.

Същото е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка главният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни. С оглед предприемане на действия по компетентност“, пише в съобщението. За акцията стана ясно още преди няколко дни от пост в Туитър на главния прокурор Иван Гешев.

 

Повече по темата тук

- реклама -