Това е най-опасното растение у нас, не го пипайте!

Това е най-опасното растение у нас, не го пипайте! Хераклеумите са изключително опасни, защото имат сок, който попаднал върху кожата, я прави силно фоточувствителна.

Дилян Георгиев е част е от състава на катедрата по „Екология и ООС“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. В свое видео в канала си в Youtube той коментира и показва кое е най-опасното растение, което се среща в България, пише ФОКУС.

„Това са хераклеумите. Те са внесени в България, т.е. това са инвазивни видове.

„Хераклеумите са изключително опасни, защото имат сок, който попаднал върху кожата, я прави силно фоточувствителна и при най-малка слънчева светлина, се получава жестоко изгаряне и мехури. Попаднал в очите, сокът може да ослепи човека. Изключително противопоказно е да се пипат с голи ръце. При премахването им трябва да се използват специални костюми, маски, ръквици и очила. Ако случайно сокът попадне върху кожата, задължително да се покрие и по-най бързия начин да се измие със студена вода. Ако има усложнения, да се потърси лекарска помощ“.

„В България видове са установени в цели ливади в региона около София и Родопите (ок. Доспат, ). Гигантският девисил може да достигне до 4 метра.

Бъдете много внимателни с тези нови нашественици в нашата страна,“ предупреждава ученият.

Вижте още:

- реклама -