Това е Божена Данилович! Не…не вестникът е наобратно, а тя вижда света наопаки!

Това е 33-годишната Божена Данилович! Тя вижда света с главата надолу. Сръбкинята чете документи, книги и вестници обърнати наобратно.

На работното й място са се съобразили с нейното заболяване и дисплея на компютъра й е конфигуриран, така че страници в интернет, официални формуляри и други електронни материали са обърнати с главата надолу.

С клавиатурата е същото положение. Тя е разположена така, че мозъкът на Божена да я възприема като огледално отражение. Така девойката може качествено да изпълнява работата си.

В дома си Божена гледа телевизия сама на втория етаж, защото той е преобърнат. Семейството следи телевизионните програми на първия етаж, където техниката заема своето нормално положение.

Родителите й си спомнят, че когато започнала да пълзи, те се движела в обратна посока. Но когато започнала да ходи майка й си взела отпуска, за да я научи да ходи, както другите деца. Това само било началото на необичайният й живот.

Заслужава да се отбележи, че това е рядко заболяване, но то не е попречило на девойката да завърши колеж.

Американските специалисти по неврология от Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет, наричат това заболяване „феномен на пространствена ориентация или възприятие.“

Те казват, че окото вижда всичко в правилната позиция, но в мозъка този сигнал „се преобръща“ и за това всичко се възприема наопаки.

Но те не могат да обяснят как се случва точно това и каква част от мозъка е отговорен за него.

- реклама -