Тотев: Ще възстановим акропола и Пловдив ще е световен хит

Кандидатстваме за еврофинансиране за 9 млн. лева и ние ще добавим още 2 млн. за туристическите обекти, казва кметът на Пловдив в интервю за 24 часа.

Кметът споделя плановете си за възстановяване на акропола в града.

„Той съществува от 7 хилядолетия. Това е най-високото място на Трихълмието – Небет тепе. Малко са градовете в света, в които може да се проследи непрекъснат живот от 7000 г. Там се съдържат всички културни пластове – праистория, Античност, Средновековие. В последните години бяха открити фундаментите на две кули от римската епоха. Културните пластове достигат 12 метра“, заявява Тотев.

Плановете за Небет тепе

– Кандидатстваме за финансиране на туристически атракции по ОП “Региони в растеж” за 9 млн. лева. Ние ще добавим още 2 млн. Вече сме подготвили строителното разрешение.

След възстановяване на кропола ще има предпазна ограда около целия хълм. Ще има тераси с панорамни гледки към другите тепета. Предвижда се художествено осветление, места за отдих. Алеи ще отвеждат към различните епохи. Небет тепе трябва да стане естествен завършек на туристическите маршрути в Стария Пловдив. Разбира се, ще има информационен център. Въстановяването на акропола ще е за 6 млн. лева.

Готовност за европейска столица на културата

„Фондация “Пловдив 2019”, която подготвя града за европейска столица на културата, е одобрила близо 300 проекта. Някои са с продължителност по цяла седмица. Бюджетите, които Пловдив и държавата осигуряват, са рекордни. Говорим за 16 млн. лева само за културни прояви“, заявява кмета на Пловдив.

Първата голяма кампания за реклама на европейската столица на културата ще стартира през есента и ще продължи следващата година. Иван Тотев се надява  не само да се популяризира проекта в България, но и навън. Откакто Пловдив бе избран за културна столица, вътрешният туризъм в града е нараснал, твърди градоначалника в интервюто.

- реклама -