Тотев с критики към екипа на „Пловдив 2019“

Много остри критики отправил кметът Иван Тотев към екипа на „Пловдив 2019“ и по-конкретно към изпълнителния директно Кирил Велчев. Това станало на последния управителен съвет на общинската фондация, която готви града за европейска столица на културата, пише „24 часа.

На нея присъствали и общински съветници от различни групи. На сесия миналия четвъртък те единодушно отказаха да гласуват бюджет от 12 млн. лева и програмата на „Пловдив 2019“. Тогава  обвиниха екипа в липса на прозрачност, отказ да се отчита, отсъствие на комуникация и в излъчване на крайно неразбираеми послания.

Същите упреци, но много по-строго били отправени и по време на управителния съвет, чийто председател е Тотев. Той директно обвинил ръководството на фондацията, че с работата си е отблъснало пловдивчани и те са загубили интерес към инициативата. Кметът им припомнил, че преди 4 г. целият град излезе да ликува при спечелването на титлата. Тотев заявил, че е против поръчания филм за Пловдив от фондацията. Той е на стойност 480 000 лева и още няма подписан договор.

Градоначалникът поискал отговор от Велчев защо отсъства артистичният директор Светлана Куюмджиева. Тя не беше и на последната сесия, където бе разгромена дейността на фондацията. За Куюмджиева съветници открито говорят, че изцяло дирижира работата в „Пловдив 2019“ и затова резултатите били такива. „В отпуск е“, отговорил директорът.

Шефът на управителният съвет е поискал екипът на фондацията да внесе бюджета за 2018 г. с подробни разбивки, а не да е завоалиран в две изречения. Например в перото за реклама да бъде подробно обяснено за какво ще се харчат 2 млн. лева. Художникът Матей Матеев е защитил екипа и казал, че харесва работата му. Според него някои проекти, заложени в програмата за 2019 г., трудно биха могли да се реализират.

Упреците били толкова много, че по едно време Кирил Велчев млъкнал. Наложило се съветничката от БСП Десислава Йорданова да уточнява, че не са се събрали на другарски съд срещу него, а критиките им били към целия екип. Обяснено било, че никой не е против инициативата и всички искат Пловдив да се представи добре.

Зам.-кметът Стефан Стоянов, който е член на УС, обяснил, че върви конкурс за избор на оператор за откриващото събитие, което щяло да е грандиозно. За него са предвидени 2,5 млн. лева. Било решено бюджетът на фондацията за т.г. да бъде разгледан в общинския съвет на 23 май.

Освен Йорданова на управителния съвет присъствали съветниците Божидар Здравков от РБ, Стефан Послийски от Обединени патриоти и  Веселин Маневски от ГЕРБ, който също не спестил критики към екипа на фондацията.

 

- реклама -