Тотев: Очевидно е време Община Пловдив да поеме управлението на Летището

Животът върви и всичко се развива. Така кметът Иван Тотев отговори на журналисти защо преди година Община Пловдив подкрепи фирма ПИМК, класирана на второ място в търга за концесията на Летището, а сега сама иска дружеството.

Защо смятате, че след като някой е мислил нещо преди две години, и сега трябва да мисли по същия начин, риторично попита градоначалникът. Това са нормални неща, продължи той и призна: „Вече ни писна някой друг постоянно да ни обяснява какво трябва да стане с Летище Пловдив“.

Кметът изтъкна, че досега Летището работи благодарение на Община Пловдив и Фонда за развитие, в който Пловдив има ключова роля и всяка година отделя средства в размер на 100-200 хиляди лева. „Смятаме, че Община Пловдив е тази, на която се полага да разполага с аеропорта“. Тотев припомни, че това не е прецедент и преди време на Община Пловдив бяха прехвърлени държавни акции в „Свободна зона“.

„Сега си мечтаем, но си представям как на летището кацат самолети от различни точки на Европа, как слизат пътници, има карго терминал, митница – това е добра визия. Община Пловдив може да преговаря с всеки, който иска да управлява Летището, включително и с консорциума, но процесът трябва се ръководи от Общината. Ние по-добре разбираме какви действия и мерки трябва да се предприемат. Министерството на транспорта провежда вече две концесионни процедури и те не стигат до избор на концесионер. Това означава, че има някакъв проблем. Очевидно е време Община Пловдив да поеме управлението на Летището“, коментира Иван Тотев.

- реклама -