Тотев: Предлагаме новото галерийно пространство на мястото на бившия „Детмаг“ да носи името „2019“

Новото галерийно пространство в Пловдив, което ще бъде изградено на мястото на „Детмаг“, да носи името „2019“. Това предложи кметът на града инж. Иван Тотев.

„Взехме съгласието на собствениците и очакваме старт на дейностите до три месеца и до края на годината галерията трябва да бъде готова“, каза Иван Тотев.

По думите му общата стойност на проекта е 1 100 000 лева.

„Всички процедури са съгласувани с фондация „Пловдив 2019“, каза Иван Тотев. Архитектите, които работят по изграждането на новата галерия, предвиждат входът на галерията да се запази. Тя ще бъде на два етажа. На първия етаж ще бъде изградена малка зона за подготовка на картини, голяма рецепция.

„Заложили сме на класическата схема на затворена изцяло изолирано вътрешно пространство с постоянна температура 20-25 градуса, и влажност на въздуха до 45 процента“, каза архитект Петко Костадинов. По думите му на партерния етаж ще се разруши едната стена, за да се отвори пространството, а до втория етаж ще се стига по стълба, която ще позволи обходно разглеждане на галерията.

Пространството в новоизградената галерия ще бъда изцяло затворено и изолирано с постоянна температура 20 градуса през зимата и 25 градуса през лятото, а влажността на въздуха ще стига до 45%.

„Предвидили сме голям асансьор, който ще може да превозва 18 човека едновременно, както и по-големи картини“, каза арх. Петко Костадинов. Той коментира, че входът на галерията ще се запази. По думите на кмета Иван Тотев галерията ще бъде управлявана от община Пловдив. „Ще бъде използвана само срещу заплащане, което означава че ще възстановяваме ДДС и затова няма как да я даваме безвъзмездно“, поясни Тотев.

Той коментира, че до този момент няма подадена жалба за проекта на галерията на Гладстон 32 и че във вторник е изтекъл срокът за обжалване. „Това означава, че следващата седмица може да бъдат отворени офертите“, каза Иван Тотев.

- реклама -