Тотев и Янис Бутарис градят общи планове за Пловдив и Солун

Отношенията между Солун и Пловдив няма да бъдат същите, тази среща поставя нова основа за развитието на връзките и сътрудничеството между нашите градове, заяви кметът Янис Бутарис по време на разговора с пловдивския си колега Иван Тотев в сградата на Община Солун.

През 2018 година се навършват 35 години от побратимяването на двата града. Добрият диалог и традиционно близките отношения не само ще се запазят, но и ще се задълбочават, подчерта кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. В тази връзка двамата градоначалници се споразумяха да бъде изготвен план с конкретни стъпки и срокове.

Популяризиране домакинството на Пловдив през 2019 като Европейска столица на културата бе сред акцентите в разговора. От гръцката община прегърнаха идеята с готовност предвид факта, че Солун е бил столица на културата на Стария континент през 1997 г. и може да сподели добри практики и опит при организирането и провеждането на този престижен форум.

Сътрудничеството в областта на туризма и разменно участие в тематични форуми бе друга обсъждана тема. Целта е да бъдат изготвени общи маршрути с цел привличане на повече туристи.

Голям интерес домакините проявиха към опита на Пловдив в Монтесори обучението и въвеждането на иновативните технологии в общинските детски градини и училища. Договорен бе и младежки обмен между Солун и Пловдив, защото приятелствата създадени в тази възраст остават трайни и ще бъдат мост за бъдещите ни отношения, категорични бяха Янис Бутарис и Иван Тотев.

На срещата присъства и генералният консул на България в Солун Владимир Писанчев, с чиято подкрепа се проведе визитата на пловдивската делегация. В състава й бяха още заместник-кметът Розалин Петков и народният представител Атанас Ташков.

По-късно официалните гости присъстваха на концерт на пловдивската девическа хорова формация „Евмолпея“.  Събитието се проведе в храма „Свети Свети Кирил и Методий“ и бе организирано от Генералното ни консулство в Солун като част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Талантливите момичета под ръководството на диригента Рада Славинска и арт-мениджъра Ганка Янкова плениха многобройната публика с великолепните си изпълнения.

- реклама -