лимон, киселиннитост, сода, коронавирус, твърдения

Тотален фейк! Лимон и сода в гореща вода НЕ предпазват от коронавирус

Не, лимонът в гореща вода не е „лек“ за COVID-19.

„Ние не просто се борим с епидемия; ние се борим срещу инфодемия “.

Това каза през февруари генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Аданом Гебрейесус

Оттогава коронавирусът се превърна в глобална пандемия и вълната от дезинформация нарасна.

Един такъв метод за дезинформация е копирането и публикуването на твърдение от анонимни или псевдо експерти. Пример за това е невярно твърдение, което предполага, че в Израел е намерено „лечение“ за SARS-COV-2.

Какво се твърди?

Постът, който открихме не само на английски, но и на испански и руски език, започва с това, че в Израел няма случаи на коронавирус.

Това само по себе си не е вярно, тъй като към 1 април Израел съобщава за над 5000 потвърдени случая на вируса.

Лечебното средство, което се предлага е смес на лимон и сода за хляб с горещ чай, за да „се убие незабавно“ вируса. Твърди се също, че методът „алкализира имунната система“.

Има многобройни вариации на този пост. Една такава публикация, открита във Facebook, призовава хората да „приемат дневната ви доза лимонова вода или вместо това да добавят бакпулвер“, защото вирусът е „чувствителен към рН“.

Защо това е лъжа?

Колегите от Евронюз потърсиха за коментар вирусолози.

Професор Майкъл Кан, професор по клинична вирусология в университета в Гьотеборг, Швеция, се позова на изследване, публикувано по-рано тази година. Въпреки че все още не е извършена проверка, в него се показва в подробности как реагира вируса SARS-COV-2 при различни условия – от температура до рН.

pH е логаритмична скала, от 0 до 14, варираща от силно алкална до кисела. Водата е неутрална и е с киселинност 7. Учените откриха, че вирусът има висок диапазон на стабилност, от 3 до 10 по скалата на рН.

Така че, ако разбъркате бакпулвер, който има рН приблизително 9 с лимонов сок с рН малко под 3 към вода, pH на сместа ще е между 6 и 8. Това дори не е близо до нивата, които биха могли да дестабилизират вируса.

„Вирусът е устойчив на киселина. Идеята, че добавянето на лимонов сок към храна или напитки, убива вируса, е погрешна, твърди проф. Кан.

Д-р Джералд Кьош, професор по медицина и международно здраве в Бостънския университет, отбелязва, че е възможно топлината и киселинното рН да намали титъра или разреждането на вирусна проба, казвайки, че „има някои данни за това „.

Но, „това се отнася до обеззаразяване на предмети като защитна екипировка, лабораторно оборудване“,  „и тъй като пътят на инфекцията включва носа и очите, няма да е много безопасно да се дезинфекцират“ тези зони, без да се причинят „сериозни щети“.

Чистият лимон?

Твърди се, че лимонът може да „алкализира имунната система“. Може ли поглъщането на нещо кисело, като лимон, който е под 3 по скалата на pH, да промени цялостното pH на тялото?

Не, и това се дължи на редица причини!

„Организмът регулира pH в много тесен диапазон, което е важно за функционирането на клетките (pH 7,37-7,43)“, заяви проф. Кан.

„Когато пиете лимонов сок с рН 2,5, той навлиза в стомаха, в който имате рН между 1,5 и 3,5“ и по този начин лимоновият сок не променя и без това киселия стомах. В допълнение, протонната помпа в стомаха поддържа нивата на рН. “

Дори и да имаше начин да промените pH на кръвта, тялото незабавно ще се опита да коригира.

Според проф. Кан, съществуват и по-сложни процеси на регулиране и един такъв метод е промяната на дишането. С по-бавно дишане тялото натрупва CO2, което води до подкиселяване, а по-бързо  намалява CO2 и повишава нивата на pH. Когато нивото на pH на кръвта е извън нормалните си граници, вие сте болни.

Има редица институции, които вече са развенчаха митове, подобни на изброените по-горе.

Университетът Джон Хопкинс предупреждава за „поглъщане или гаргара с белина, приемане на оцетна киселина или стероиди или използване на етерични масла, солена вода, етанол или други вещества“, добавя, че „никоя от тези препоръки не ви предпазва от получаване на COVID-19 и някои от тези практики могат да бъдат опасни „.

Според СЗО „към днешна дата не се препоръчва специфично лекарство, което да препоръчва или лекува новия коронавирус“.

- реклама -