Тошко Йорданов, Петко Сертов, ДС, МВнР, съветник
Сн: кадър bTV

Тошко Йорданов: Зеленият сертификат е поднесен по нескопосан начин

Зеленият сертификат е практична идея, но поднесена по нескопосан начин. Това заяви зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Според него подходът през последните месеци към пандемията не е бил правилен. Посочи, че би трябвало да има по една COVID болница във всеки град, където да се насочват заразените с коронавирусна инфекция. В момента има легла във всяко лечебно заведение.

„Зеленият сертификат е практична идея, но реализирана по нескопосан начин. Зеленият сертификат беше измислен за пътуване между държавите, много страни го въведоха за достъп до обществени места. Там обаче процентът на ваксинираното население е около 80, в България съотношението е обратното. Как бизнесът ще се издържа от 20% ваксинирани?“, каза Йорданов. Той предложи наличието на антитела също трябва да бъде въведено като опция за издаване на документа.

Той смята, че във връзка с енергийната криза служебното правителство е закъсняло в действията си. Коментира, че държавата е оставена на автопилот до средата на декември, когато се очаква да бъде съставен кабинет.

Йорданов допълни, че нямат промяна в позицията относно подкрепата към Румен Радев за втори президентски мандат. Допълни, че искрено се надява от третия опит да се състави редовно правителство. Посочи още, че следващият кабинет трябва да бъде коалиционен и експертен.

„Нашата поука си я взехме – ще бъдем по-смирени в разговорите с останалите. Нещата трябва да бъдат максимално публични, защото човек не може да бъде сигурен във всички, които трябва да са му партньори“, уточни той.

Зам.-председателят на ИТН беше категоричен, че Кирил Петков не трябва да бъде министър, ако „Продължаваме промяната“ влезе в управлението:

„Там има директна лъжа и подписана декларация с невярно съдържание, независимо какви са му били мотивите. Има едни морални императиви, които не трябва да се нарушават“.

Относно броенето на разписки от машинния вот, Йорданов заяви: „Тези разписки са за контрол, да се проследи дали бройката гласове на съответните партии излиза като бройка и от разписките. Това е вариантът да се разбере дали има зловредна намеса, това нямаше да повлияе на изборите.“

Според него, за да няма съмнение трябва ЦИК да определят на случаен принцип даден брой секции, в които контролно да се преброят разписките с резултата от машините.

Той беше категоричен, че ИТН не са говорили с членовете си в ЦИК какво решение да вземат относно казуса. Йорданов заключи, че машинният вот е по-честен от хартиените бюлетини.

Източник: bTV

- реклама -