Тошко Йорданов: Трябва да се обсъди коалиционното споразумение, защото „нещата са на ръба“

Тошко Йорданов: Трябва да се обсъди коалиционното споразумение, защото „нещата са на ръба“.  Трябва да се обсъди коалиционното споразумение и по-конкретно темата за Република Северна Македония (РСМ), защото „нещата са на ръба“.

Това каза Тошко Йорданов,

председател на парламентарната група

на „Има такъв народ“ в предаването „Неделя 150“ по Българското национално радио в отговор на въпрос дали ще има предсрочни избори.

По думите му една политическа сила

и нейният лидер от вчера и министър-председател на държавата си е позволявал да води разговори, за които не е известявал Министерството на външните работи, не е получавал одобрение и санкция от коалиционните партньори.

Йорданов посочи, че договорът

за добросъседство не се спазва от македонската страна. Ако македонската страна не започне да изпълнява поетите ангажименти, няма да бъде вдигано ветото за започване на процеса за присъединяване към Европейския съюз, допълни той.

По думите му премиерът

Петков и негова съветничка са водили разговори, в които това се заобикаля. Договорът трябва да се изпълнява, трябва да се водят разговори, трябва да се защитава ясно нашата позиция,

а не да пускаме уклончиви

сигнали, каза още той.

Вървяха две писти – една официална от държавата, следвана от министерство на външните работи, и друга – неофициална, провеждана от премиера Кирил Петков и съветничката му Весела Чернева, коментира Йорданов изказването на министър Теодора Генчовска за водене

на две външни политики.

По думите на Йорданов премиерът няма подкрепата от страна на парламента за вдигане на ветото, защото разбирането на по-голямата част от депутатите е, че РСМ не изпълнява своята част от договора. Ние, като политическа партия и като коалиционен партньор, няма как да позволим това нещо да стане, добави Йорданов.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено