Тошко Йорданов, Петко Сертов, ДС, МВнР, съветник
Сн: кадър bTV

Тошко Йорданов: Петков експулсира 70 души от руското посолство, а ДАНС имаше данни за 15

„Не съм наясно с документацията. Нито съм в ДАНС, нито съм управляващ.

От наблюденията в работата ми с Кирил Петков знам, че той обикновено лъже по тема на ДАНС.

Знам, че предишният път, когато изгониха половината руско посолство – това беше по негово желание. ДАНС тогава казаха, че имат сведения за около 15 души,

които извършват шпионска дейност. Но той каза: „Не ме интересува, изгонете 70 души”.

Аз бях на срещата, на която извикахме шефовете на ДАНС, НСО и Военно разузнаване. Поканихме и Кирил Петков в парламента, когато стана тази история. И те разказаха за това събрание на МС, което не се е протоколирало. Дойдоха и председателите на ПГ в кабинета на председателя на НС и разказаха какви са били исканията на Кирил Петков. Как са били принудени да изгонят всякакви хора – бавачки, чистачки, бояджии, какво се сетите, за да му направят бройката. Затова когато Кирил Петков говори за ДАНС – трябва да ви светне една голяма червена лампа в главата.

Това заяви в студиото на „Събуди се” председателят на ПГ  на ИТН Тошко Йорданов , коментирайки критиките на съпредседателя на ПП Кирил Петков към ДАНС на фона на шпионския скандал с руските духовници.

На въпрос ДАНС върши ли си работата, при положение, че има данни за 15 шпиони, а се гонят 70 души, Йорданов при предишното експулсиране на хора от руското посолство „министър-председателят Кирил Петков, не си е свършил работата”. „Аз не съм оперативен работник. Но предполагам от филмите, които сме гледали, че кат знаеш кои са шпионите, трябва да ги следиш, за да видиш с кого имат срещи. няма посолство, което да няма агентурни хора, Включително и нашата държава има такива. Искам да кажа,ч е обикновено ги следят, за да видят с кого от съответната държава се срещат”, подчерта той.

И допълни: „Гадният шпионин, този, който трябва да преследваме, е този, който предава собствената си държава. А в случая с руските свещеници – нямам представа. защото нее съм от ДАНС, не съм и от другата страна. Но по принцип, когато посягаш на нещо, свързано с вярата, трябва да си готов да си понесеш последствията, защото хората там не разсъждават логично. там е емоционално”.

- реклама -