Тошко Йорданов, ИТН: Парламентът има задача да промени Изборния кодекс

Още днес групата на „Има такъв народ“ ще внесе в Народното събрание промени в Изборния кодекс и такива в Закона за политическите партии, с които субсидията за партиите да стане 1 лев на глас.

Това обяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ в словото си при откриването на 45-ото народно събрание.

Няма нужда да се лъжем – този парламент едва ли ще изкара пълния си четиригодишен мандат. Това каза Тошко Йорданов, заместник-председател на „Има такъв народ“.

„Имаме парламент, който е различен от всички предишни. Той е различен, защото закъсня с 6 месеца. Закъсня с 6 месеца, защото предишните управляващи се бяха вкопчили във властта и отказаха да изпълнят една от основните процедури в демокрацията – предсрочни избори. Този парламент е различен, защото в него има представители на хората, които протестираха една година. Има депутати, които бяха на жълтите павета и които ядоха бой от полицията. Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си четиригодишен мандат. Не е ясно колко ще изкара, ще работи толкова, колкото трябва и ще стане ясно съвсем скоро“, заяви още Тошко Йорданов.

Той изтъкна, че парламентът има задача за промени в Изборния кодекс и заяви, че от партията му ще внесат промени, както и такива за намаляване на субсидията на политическите партии.

Според него трябва да се разпусне ЦИК, да се избере нова комисия и да има видеонаблюдение. „Това са неща, които този парламент трябва да изпълни абсолютно веднага“, каза още Тошко Йорданов.

Той обаче не спомена едно от основните теми на „Има такъв народ“, а именно мажоритарния вот.

Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство„, отговори Йорданов след като от залата му напомниха за това.

- реклама -