Тошева: Бежанците без причина се отказаха от настаняване, местенето им се провали

Като краен вариант, при изчерпване на местата за настаняване на украинските бежанци в държавни бази, те ще бъдат приети в бежанския център в Елхово, който разполага с 1750 места. Това каза в Бургас председателят на Агенцията за бежанците Марияна Тошева.

Тя коментира днешното преместване с организиран транспорт на украински бежанци от Варна и Бургас, което на практика се провали.

На варненската гара от очакваните 250 души дойдоха петима, а в Бургас – от заявилите желание за преместване 300 души, се явиха 57. По данни на кореспондента на БНР в морската столица бежанците са предпочели да намерят квартири във Варна и региона или да се върнат в родината си.

„До последно, до вчера са минавали екипи, твърдяха, че пътуват и че приемат последващото настаняване. Какво се случи днес – украинците, които трябваше да се качат в автобусите, вече пред хотела и изведнъж, без някаква основателна причина, започнаха да се отказват от настаняване“, каза председателят на Агенцията за бежанците Марияна Тошева.

Над 5 хиляди украинци са напуснали България през последното денонощие, а пристигналите са двойно по-малко. Пет хиляди вече имат трудови договори за работа у нас, каза по-рано днес пред БНР председателят на Агенцията за бежанците:

„3000 официално регистрирани трудови договори на територията на Варна. От петък имахме информация, през НАП идва информацията, регистрирани официално. Защото има хора, които са си намерили някакъв вариант на заетост, но не чрез договорни отношения, което силно не препоръчваме, но това е техен избор. Бяха последно 5000 човека споменаха, че официално са регистрирани“, посочи Марияна Тошева.

- реклама -