Шоколадова торта

Тортата у нас поскъпва, подправките също

Тортата у нас поскъпва. Всички продукти за приготвянето на този сладкиш отдавна са скочили главоломно и това неминуемо вдига стойността на любимия на всеки десерт.

В сладкарниците се опасяват, че ако цените продължават да вървят нагоре, скоро тортата може да стане твърде скъпо изкушение.

„При положение, че едно яйце е 40 ст., сметаната е почти 14 лв., а половинка маскарпоне е 8-9 лв, реално една торта ни излиза 20-30 лв. Това са пари само за продукти. Ако добавим ток, просто е много страшно“, споделя сладкарката Силвия Славова.

„Например една от тортите, които предлагаме, има шоколадов блат, шоколадов мус, един пласт крем маскарпоне с шамфъстък, ягодови кули, шоколадова глазура и украса. Това прави малко над 25 лв.”, обясни сладкарят Силвия Мацурева.

Миналогодишните разходи за цяла торта днес стигат само до втория блат. В сладкарниците обаче компенсират поскъпването на продуктите на свой гръб, защото вдигнат ли цените правопропорционално на инфлацията, рискуват тортите да си останат недокоснати на витрината.

„Няма как да вдигаме много високо цените, защото накрая няма да имаме клиенти. Ако ги загубим, ще се наложи да изхвърляме продукти”, обясни Славова.

И въпреки всичко Станимира и Силвия са си обещали да не правят компромиси с качеството. За да остане тортата торта, а не топка със сироп и захар.

Цената на трапезата ни продължава да върви нагоре. Оказа се, че след драстичното поскъпване на млечните продукти, яйцата и хляба, повишение има и при цените на подправките. Колко „солена“ ни излиза манджата и цената на кои подправки е най-висока – провери Биляна Борисова.

Подправките в дома на Ваня Ангелова от Монтана са на почит. Всяка манджа според нея, трябва да бъде добре овкусена.

В боба слага чубрица и джоджен. „Какво е една манджа без подправки – нищо. Те придават вкус, аромат”, смята Ваня.

Но цените им според нея вече са драстично нагоре. „Джодженът е двойно, тройно и четворно увеличен. Бакпулверът и чубрицата са по същия начин”, споделя домакинята.

10 грама млян червен пипер вече е над 60 ст., 50 грама червен пипер не може да се намери под 1, 50 лв., 8 грама дафинов лист е над 0, 60 лв, пакетче джоджен от 40 грама е около 1,70 лв., а чубрицата е почти 3 лв. за 100 грама. Производителите и вносителите също имат своето обяснение за по-високите цени.

„Електроенергията, горивата и суровините се вдигнаха”, коментира Северин Сербезов, управител на фирма за подправки.

Почти всички подправки у нас не са български. „В България имаме малко производство на червен пипер. Иначе внасяме дафиновият лист, например”, каза още Сербезов.

- реклама -