Топлофикация парното

Топлофикация – София ще иска повишаване на цената на парното

„Топлофикация – София“ ще предложи на Комисията за водно и енергийно регулиране нова, по-висока цена на парното и топлата вода. Това стана ясно от думите на председателя на Съвета на директорите на дружеството инж. Любен Параланов пред БНР.

По повод обезщетенията, които софиянци трябва да получат заради дните на студено Параланов обясни:

„Това, което ръководството на „Топлофикация“ е решило и което ние ще предложим на Столичния общински съвет за одобрение, е всички наши клиенти, които не са имали отопление, било то нарушено или изцяло, да бъдат обезщетени въз основа на това, че те не са ползвали тази услуга, която трябваше да ползват. Ние ще обезщетим всички наши клиенти, които не са имали отопление. За жителите на квартали, в които сме имали проблеми, които са установени в рамките на 48 часа, няма да има обезщетение.

Председателят на Съвета на директорите на „Топлофикация – София“ коментира и въпроса дали дружеството инвестира достатъчно в съоръженията, които притежава и стопанисва, така че такива аварии да не се получават:

„Ние сме поели големи инвестиционни задачи във връзки в мрежата. Нашите усилия от 2012 година насам са насочени не толкова към тези артерии, главните стебла на топлопреносната мрежа, те са насочени основно към разпределителните мрежи – тези, които са около блоковите пространства, които не са ремонтирани повече от 30 години. Статистиката, която водим за пробивите по мрежата, показва, че точно в тези области имаме доста пропуски и течове, за които се налага непрекъсната работа на нашите аварийни екипи. Ние сме насочили усилията си в момента да подменим основно линиите, които са по-малки тръби и снабдяват кварталите с парно и топла вода, защото досега не сме имали никакви проблеми с големите артерии, големите тръби.

Параланов отново подчерта, че толкова голяма авария не е имало поне от 15-20 години.

„Аз съм инженер и мога да кажа, че тази авария, която се получи, е в резултат на получаване на хидравличен удар. От какво се е получил хидравличният удар е въпрос, който тепърва трябва да преценим и оценим“.

- реклама -