топла вода април сметки КЕВР Топлофикация - София проверка лицензии пренос на топлинна енергия топла вода

„Топлофикация София“ дължи 200 млн. лв. на „Булгаргаз“

Към момента задълженията на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ възлизат на близо 200 милиона лева. Сумата е натрупана за последната година и половина. Това съобщи директорът на софийския ТЕЦ Александър Александров.

Същевременно събираемостта от абонатите е приблизително 97%.

Столичната „Топлофикация“ и „Булгартрансгаз“ обявиха, че ТЕЦ-ът официално е регистриран на енергийната борса и вече е търгувал газ от нея.

“Oт миналата седмица „Топлофикация“ е ползвател на мрежата на „Булгартрансгаз“ и ползвател на газовия хъб „Балкан“, съобщи изпълнителният директор на обществения газопреносен доставчик Владимир Малинов. За няколко дни са реализирани две сделки по закупуване на газ.

На 10 февруари „Топлофикация София“ е закупила количество от 1000 мегаватчаса. Същото количество ще бъде закупувано до края на седмицата всеки ден, обясни изпълнителният директор Александър Александров.

През месец март ТЕЦ-ът планира да закупи количество от 100 000 мегаватчаса. Следващите месеци плановете са да се увеличават обемите “синьо гориво“.

Настоящите обвързващи договори на „Топлофикация“ с „Булгаргаз“ изтичат в края на годината. Очаква се най-късно до началото на следващата година половината от потребявания газ „Топлофикация“ да си го набавя от газовата борса, уточни още Александър Александров.

На въпрос за натрупаните задължения и как смятат да осигуряват средства за борсата, директорът на „Топлофикация“ заяви, че и към момента обслужват коректно договорените разсрочени плащания към „Булгаргаз“. Миналия месец към компанията са преведени 54 млн. лева, което на практика е фактурата за декември. „Нямаме притеснения, че до средата на годината задълженията ще бъдат покрити“, уверява Александров.

- реклама -