Топлофикация София, БЕХ, дълг, Булгаргаз

Топлофикация обяснява драстичните сметки за парно през март с формулата, по която се изчисляват

Всички месечни сметки на потребителите на „Топлофикация – София“ от 1 юни 2014 г. до днес се образуват съгласно разпоредбите на наредбата за топлоснабдяване, където са описано стъпките, които дружеството трябва да спазва при образуването на прогнозните месечни сметки. Това каза  Елизабет Павлова, пресаташе на „Топлофикация – София“ по БНТ.

Тя обясни как точно се пресмята една сметка и припомни, че от април 2017 г. цената на тока е увеличена с близо 24%.

Павлова обясни драстичните сметки за парно през март с формулата, по която те се изчисляват – на база миналогодишното потребление.

Кампанията за отчитане на уредите в домовете на клиентите стартира следващата седмица. До края на май абонатите на Топлофикация ще знаят точно колко енергия са потребители този зимен сезон. Работните дни в абонатните станции през април са по-малко и сметките сравнение с миналата година ще бъдат по-ниски, каза за БНТ пресаташето на „Топлофикация – София“ Елизабет Павлова.

Всеки, който се затруднява да пресметне сам сметката си, може да се свърже по всички комуникационни канали с „Топлофикация – София“ или да отиде на място, за да получи необходими разяснения, каза още Павлова.

Припомняме, близо 60% по-високи са сметките за март 2018г. спрямо миналата година.

Според „Топлофикация“ това се дължи на две причини – от една страна увеличението на цената на топлинната енергия с над 24%, (одобрена от КЕВР), въпреки гражданските протести от месец април 2017 г., и от друга страна – разпоредбите на Наредбата за топлоснабдяването.

Недоволни клиенти се обърнаха към омбудсмана Мая Манолова, която от своя страна  изпрати писмо до министъра на енергетиката, в което за пореден път поиска да се проведе широка обществена дискусия с участието на компетентните държавни институции, в т.ч. и омбудсмана, както и граждански организации, за изменение и допълнение на Закона за енергетиката и на Наредбата за топлоснабдяването, в защита правата и интересите на потребителите на топлинна енергия.

На 17 април ВАС със свое решение отмени формулата от Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради-етажна собственост.

- реклама -