парно, ток, поскъпване, КЕВР, газ, цени

Топлофикации обмислят да поискат 60% увеличение

По-скъпо парно и топла вода заради рекордното увеличение на природния газ. „Булгаргаз“ поиска още 6% увеличение през септември,

а според Асоциацията на топлофикационните дружества 60% трябва да е поскъпването при отоплението.

Обсъжда се вариант за нов мораториум върху цените. Най-рано цените на топлинната енергия могат да бъдат променени в средата на отоплителния сезон – от януари, информира БНТ.

Топлата вода и парното поскъпнаха от юли с 30% средно за страната и с 40% в София.

Това увеличение, обаче, се оказва недостатъчно заради поскъпването на газа през юли с 30% и през август с 60%.

„Вече започваме да говорим за по две на сегашните цени, за да се компенсират. Както виждате, предния път ни трябваше 50% санитарния минимум, но този път процентите и скоковете трябва да са доста по-драстични.

– Това означава 60%, примерно?

– Примерно, да. Сега консумацията на природен газ е доста по-малка отколкото през зимния период, около 6 пъти.

Страшното ще стане, след като дойде отоплителният сезон и трябва да се харчи много газ, за да се произведе много топлинна енергия.“, казва Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Най-рано цените на топлинната енергия могат да бъдат променени в средата на отоплителния сезон – от януари. Инициативата трябва да бъде на Комисията за енергийно и водно регулиране.

„Вариантите са два – или се увеличават регулираните цени, което допълнително намалява покупателната способност на домакинствата, което допринася за увеличение на потребителските цени и т.н. и естествено,

някои домакинства ще имат нужда от допълнителна подкрепа, което може да стане с нова социална програма от социалното министерство.

Другият вариант е да се субсидират директно енергийните дружества, така че да не се стига до увеличение на регулираната цена в последствие.

Миналата година това беше направено, но само за половината от разликата в цените.“, казва Калоян Стайков, главен икономист в Институт за енергиен мениджмънт.

Към втория вариант най-вероятно ще се насочи държавата и тази година, както миналата, когато имаше мораториум върху цените на парното, тока и топлата вода.

 

- реклама -