„Топли стаи”: Как Великобритания помага на хората, които нямат пари за отопление

Половин милион души във Великобритания са се възползвали от топли стаи в църкви, музеи и библиотеки през зимата, за да се спасят от студа в собствените си домове, показа проучване. Хората са били принудени да пестят от електроенергия сериозно, след като цените ѝ скочиха близо два пъти през отоплителния сезон.

В инициативата „топли стаи“ се включиха над 4200 места. Сред тях има музеи, библиотеки, общински центрове и кафенета, но най-активни сякаш бяха църквите. Много доброволци и дарители също участват в реализирането на проекта. С пари помагат и общините.

Правят това всеки ден през най-студените месеци между ноември и март. Изненадани са, че идват предимно млади хора с деца, като 5 семейства са вечеряли безплатно непрекъснато при тях през зимата.

„Нещата се развиха по-различно, отколкото очаквахме. В крайна сметка се оказа, че хората не идват тук толкова заради топлото, колкото заради социалния контакт – да намерят нови приятели, да излязат от изолацията, да не бъдат сами вкъщи. Те ценяха това най-много. Видяхме как някои хора изцяло се промениха за тези месеци, станаха по-щастливи”, разказва Ейдриън, ръководил топлата стая на една от църквите в английския град Рединг.

Макар вече да няма нужда от такива места, защото с идването на пролетта температурите се покачват, екипът на Ейдриън умува как да преобрази инициативата за летните месеци. Засега са се спрели на образователни срещи за деца, които да се провеждат веднъж седмично. Планират да направят такива срещи и за възрастни.

Инициативата „Топла стая“ официално е спряна в края на март, но създателите ѝ не изключват да се наложи отново да я възродят наесен, тъй като поскъпването на живота в Англия продължава. Освен това британските власти се готвят през юли да освободят цените на електроенергията, които замразиха преди месеци в опит да овладеят рекордната за последните 40 години инфлация.

- реклама -