Марадона, Англия - Аржентина
Снимка: wikipedia

Топката от Ръката на Бога на търг за около 6 млн. евро

Топката, с която Диего Армандо Марадона вкара знаменитите си голове срещу Англия на Мондиал 1986, ще се продаде на търг. Аукционът е на 16 ноември, като се очаква цената и да стигне около 6 млн. евро.

Марадона първо вкара с ръка – голът, известен като Ръката на Бога. После той вкара Гола на века, слаломирайки между обърканите англичани.

Собственикът на топката е тунизиецът Али Бин Насер. Именно той беше рефер на знаменития мач. Негов помощник беше българинът Богдан Дочев, който именно не видя Ръката на Бога.

Марадона, Англия - Аржентина, Ръката на Бога
Снимка: wikipedia

„Топката е наследство, което трябва да споделя със света. Надявам се, че купувачът ще я изложи така, че всички да я видят“, каза Бин Насер. В годините след мача той се оправдава постоянно с Дочев. „Не успях да видя ясно ситуацията. Потърсих потвърждение от лайнсмена – той тръгна към центъра, с което ми индикира, че голът е редовен. В края на мача мениджърът на англичаните Боби Робсън ми каза: „Справи се добре, но лайнсменът беше безотговорен.““, обяснява Бин Насер.

„Историята на топката гарантира огромна популярност на търга“, заяви Греъм Бъд. Именно неговата аукционна къща ще осъществи търга. На него ще се продава и екипът на Бин Насер, както и фланелка с автограф на Марадона, която реферът е получил като подарък.

Наскоро фланелката на Марадона, с която той игра във въпросния мач, се продаде на търг за рекордните 8,3 млн. евро.

 

- реклама -