Топ синоптик разкри: Времето се разбесня, очаква ни огромен обрат

Времето се разбесня. Това заяви пред NOVA синоптикът Петър Янков, като предупреди, че ни чака пореден огромен обрат.

„Времето в края на май и началото на юни е много динамично. От вторник започва един по-продължителен период с чести валежи. А в средата на седмицата се очаква интензивна гръмотевична дейност и проливни валежи, които ще продължат до четвъртък“, прогнозира той.

След четвъртък (30 май) започва затопляне.

Янков отговори и на въпроса доколко метереологичните промени влияят на животните и усещат ли промяна те.

„Организмът на човека реагира на промяна на налягането, вятъра и температурата. Но животните имат десетки пъти по-развити рецептори и сензори за промяната на времето. Такива например са повечето диви и селскостопански животни, както и птиците. В Азия питоните метеоролози реагират бързо на промяната на налягането. В България сред животните най-добрите метеоролози са едрият рогат добитък, овцете и френският булдог. Те бързо реагират на всякакви промени”, каза синоптикът.

Той обясни, че предстоят температури между 21 и 26 градуса, с малко валежи. „От вторник започва по-продължителен период с чести валежи. В средата на следващата седмица се очакват интензивни валежи с гръмотевици”, каза Янков.

Европа е най-бързо затоплящият се континент, според метеоролозите

Те предупреждават, че ни чака още едно драматично горещо лято. 

Миналата година големи части от Северна Европа преживяха продължителни периоди на екстремни жеги. Температурите на места достигнаха до над 45 градуса по Целзий. Ужасяващите жеги повлияха на туризма. Причината е, че на много места предизвикаха непоносими условия за разходки, както и горски пожари.

„Компютърните ни модели са категорични, че ни очаква поредното необичайно горещо лято, особено в края на юли и целия август“. Това заяви Тод Кроуфорд, вицепрезидент на метеорологията към Atmospheric G2.

Очаква се температурите да бъдат поне толкова високи колкото бяха през лятото на 2022 г. – най-горещото документирано до момента в Европа. Най-засегнати от горещата вълна ще бъдат Гърция, Хърватия и Италия.

От 1991 г. насам Европа се затопля два пъти по-бързо от всички останали континенти. 23 от 30-те най-сериозни горещи вълни в Европа от 1950 г. насам са документирани след 2000 г. Пет от тези горещи вълни са от последните три години.

 

- реклама -