Топ синоптик разкри какво ще е времето през юли и август

Какво ще е времето през юли и август е въпрос, който вълнува всички ни. На фона на постоянно променящото се време през последните месеци. Според синоптиците юли ще бъде по-стабилен – ще има много слънце и валежи под нормите. Август пък ще е много сух.

От днес започва постепенно захлаждане с валежи главно в северните части от страната. По-интензивни ще са в Плевен, Велико Търново, Разград, Шумен. Има условия за силни гръмотевични бури с градушки.

Това прогнозира синоптикът Петър Янков. Той обясни, че в петъктемпературите чувствително ще се повишават – средно между 25 и 30 градуса. В западните райони ще бъдат между 23 и 25 градуса. Интензивни валежи ще има в централните и в източните части от страната. Събота и неделя въздушната маса над Балканите се стабилизира и ще има много слънце. Температурите ще бъдат между 29-35 градуса, не се очакват гръмотевични дейности. Ще превалява следобед главно над планините.

Температурите по Беломорието ще са около 37-39 градуса,

по нашето Черноморие – 28-29 градуса. Температурата на морската вода у нас ще бъде около 24 градуса, а по Беломорието около 25-26 градуса.

„Геомагнитната активност ще бъде слаба. На Балканите не се очакват резки изменения на геомагнитното поле“, каза Янков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в понеделник и вторник се очакват превалявания с гръмотевици следобед. От сряда започва сух период с повишаване на температурите в четвъртък и петък. В събота отново започват валежи при температури около 35 градуса.

Юли ще бъде по-стабилен. 

Ще има много слънце и валежи под нормите. Юли и август ще бъдат много сухи. Годината върви много топло. Намираме се в апогея на периода на затопляне“, заяви синоптикът.

След мощната и едра градушката в района на Велико Търново и Габрово, Янков успокои, че няма опасност от градови явления с големи зърна в София.

На въпрос дали има предпоставки за пожари, той отговори, че с тези валежи относителната влажност на въздуха ще се повишава, но има такива условия при сухото време следващата седмица. Синоптикът призова да се вземат мерки и да се ограничи паленето на огън.

- реклама -