Топ 5 на най-полезните храни през зимата

През зимата има храни, които ви снабдяват с витамини, които ни липсват през студения сезон. Ето 5 от тях.

1. Червено цвекло

Червено цвекло

Истинска витаминна бомба, която се бори с почти всички заболявания. В 100 г цвекло се съдържат 44 калории, средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма. Хлорофилът е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия. Въпреки наличието на захари, червеното цвекло е полезно и за диабетици – подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините.

2. Тиквата и семките й

Тиква

Тиквата съдържа голямо количество пектин, който помага за изчистване на дебелото черво и намаля нивото на холестерола. Тя е много полезна при възстановяване на организма след прекарани тежки заболявания. Поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 г), се препоръчва на хора с наднормено тегло, а диабетиците могат да приемат по 500 г варена или 300 г печена тиква дневно.

3. Кестени

кестени - 2

Кестените стимулират мозъка, съдържат много протеини и мастни киселини, които помагат за нормалното функциониране на мозъка и сърдечносъдовата система. Според някои проучвания повишената консумация на тези вещества подобрява мисловния процес и нормализира цялата нервна система.

4.  Шипка

Шипка

Шипката е шампион по съдържание на витамин С (от 400 до 2000 мг на 100 г сушени плодове) и източник на вит. Р или така наречения С-комплекс. Това са веществата рутин, биофлавоноиди, хесперидин и цитрин, предпазващи витамин С, процесът на окисление го унищожава. Приемаме малко него, защото е чувствителен към въздуха. Заедно с витамин Р обаче, той става устойчив и укрепват капилярите, повишават защитните сили на организма и предпазват от лесната поява на синини.

5.  Чесън

Чесън

Това е естествен антибиотик, който заслужава специално внимание. Въпреки лошия дъх, това лечебно растение съдържа алицин и тиосулфат – най-силните съставки, помагащи в предпазването на организма от инфекции и в борбата с тях.

- реклама -