зърнени варива боб

Топ 3 на най-полезните варива

Варивата са много популярна храна още от древността. Нашите предци са засаждали и са се прехранвали с такива култури. Те са и много полезни за организма с всички здравословни качества, които съдържат. Темата за този вид продукти е много дискутирана- дали са полезни или по- скоро вредни, заради стомашните газове, които предизвикват, както и сложната преработка.

Ето и кои са най- консумираните варива на нашата трапеза днес:

1.Боб

боб

Той е пренесен в Европа по време на Великите географски открития и има висока хранителна стойност. Съдържа витамини от групата В и С, белтъчини и малко мазнини. Най- често консумираме боба печен или сварен. Боб чорбата е традиционно българско ястие.

2. Леща

леща

лещата е много популярна храна не само в България, но и в Турция и Индия. Тя пристига в Европа от Азия, като факти за нея има още от преди 8000 години. Тя е отличен източник на минерали, цинк, калий, мед.

3.Нахут

нахут

Той е една от най- ранно култивираните от човека култури. В Турция присъства на всяка маса под формата на различни ястия.

В България го консумираме предимно под формата на леблебия и хумус.

Източник: foodpanda

- реклама -