Топ 10 на суеверията за щастлив брак

Хората по света и у нас са суеверни. Вярват, че могат да предотвратят лошия си късмет или живеят щастливо, ако направят определени неща. Тази седмица ще ви разкажем за различните суеверия за брак, бебета, нов дом, петък 13-ти, за щастие и нещастие.

Ето ви доза суеверия за щастлив брак

1. Младоженецът не трябва да вижда преди деня на сватбата булката с булченска рокля -носи лош късмет. Поверието е свързано повече със западните обичаи колкото с родната традиция.

2.Булката трябвало да излезе от дома, стъпвайки през прага с десния си крак, за да има повече радост в живота й. Ако го прекрачи с левия, мъжът й след това често ще „кръшка вляво“.

3. Когато се отива към църквата никой не трябвало да пресича пътя на булката и младоженеца. За целта няколко крачки пред тях вървели приятелките или шаферите, като пресичали всякакви опити на недоброжелатели. По пътя към храма булката трябвало внимателно да следи бъдещия си съпруг. Ако той се спъне, значи не е уверен в избора си и не иска да върви към олтара. Ако стъпи в локва, може да се пристрасти към алкохола. И в двата случая булката трябва първа да стъпи на килима, постлан пред олтара. Тогава именно тя ще командва в дома и ще държи мъжа си изкъсо.


4. В самата църква новобрачните в никакъв случай не трябвало да изпускат нищо, иначе няма да избегнат сериозни загуби в семейния си живот. Много лоша поличба е да се изпусне венчалният пръстен – символ на вечността, преди да бъде поставен на пръста. Това предвещава, че бракът ще се разпадне. Същото важи и за църковните корони на младоженците, които не трябва да се удрят и докосват, за да е щастлив брака.

5. При размяната на пръстените мъжът трябва да сложи пръстена на булката до основата на пръста (до «дъно»), иначе в семейния живот тя ще вземе връх над него.


6. След венчавката младите трябвало колкото може по-дълго да пазят мълчание, да не отговарят на поздравленията. Смятало се, че който е по-мълчалив, той ще бъде главен в семейството.

7. Когато булката излизала от църквата, някой от близките роднини счупвал пред нея сурово яйце, за да бъдат ражданията й в бъдеще леки, а децата – много.

8. От църквата младите се връщали у дома по друг път, за да не възникне у тях желание да се върнат към предишния си живот. Ако при това завали дъжд или сняг над сватбената процесия, се смятало за добра поличба – младите ще живеят богато.

9. Новобрачните трябвало да влязат у дома заедно, като едновременно престъпят през прага. Тогава всичко ще правят заедно, ще живеят в пълно съгласие. Още по-добре е, ако мъжът внесе жена си на ръце. Преди това пред прага слагат незаключен катинар. Когато младите преминат над него, катинарът се заключва, а ключът се изхвърля така, че никой да не го намери. Смята се, че по този начин мъжът и жената прекрачват през своя предишен „свободен“ живот и в бъдеще ще са неразделни.

 9. Като подготвяте постелята на младите, поставете възглавниците така, че те да се докосват от страната на копчетата. Това гарантира  на новобрачната любов за цял живот.

10. Навсякъде се смята, че ако по-малката сестра се омъжи първа, по-голямата сестра трябва да играе боса на сватбата – иначе няма никога да се омъжи.

Дали да вярвате на тези суеверия за вашата сватба оставяме на вас.

- реклама -