затвор

Топ 10 на най-жестоките затвори в света

Топ 10 на най-жестоките затвори в света

В цивилизования свят все по-често се говори за защита правата на затворниците, за забрана на смъртното наказание и за това, че в затворите трябва да се провежда възпитателна дейност. Така много от затворите в Европа бяха преобразени и сега приличат повече на санаториуми, отколкото на места за лишаване от свобода. Но извън Стария континент картинката е различна. И то не само в изоставащите страни, но и в такива развити като САЩ. В някои от затворите с най-печална слава се прилагат изтезания и до ден днешен, а арестанните се лишават от всички права веднага щом прекрачат прага на затвора.

На десето място е Сан Куентин в щата Калифорния, САЩ. Той е построен преди 150 години. В него са затворени осъдените на смърт. Килиите са препълнени, мръсни и неремонтирани, а броят на служителите е недостатъчен. Да не говорим, че медицинското обслужване е под всякаква критика. През 2005 г. проверка установява, че лекари без специалност и квалификация непрекъснато поставят грешни диагнози и работят в нестерилни условия. Така голяма част от затворниците се оказват в риск от болести, а животът им е застрашен.

Друг сериозен проблем в затвора е насилието. През 1982 г. там избухна бунт, а в сблъсъците тежко пострадаха 22-ма престъпници и 4-ма охранители. През февруари 2006 г. в подобен бунт 100 арестанти бяха ранени, а двама – убити.

На девето място е венецуелският затвор La Sabaneta. Всъщност сградата е построена, за да побере 15 хил. души, но в нея под ключ са 25 хил. арестанти. И ако голяма част от населението в страната живее в нищета, то представете си какви са условията в затвора – чудовищни. Затворници спят в хамаци, навързани директно в тесните коридори. А корупцията в системата позволява на заможните затворници да избират комфортни места.

В La Sabaneta на всеки 150 арестанти се пада само по един надзирател. В затвора бунтовете са често явление. Най-кървавият е станал през януари 1994 г.: тогава загинали 108 затворници. Година по-късно при подобна ситуация били убити 196 души, а 624 били ранени.

Осмо място заема турският затвор в Диарбекир. Турските закони предвиждат на доживотен затвор да бъдат осъждани дори деца. Затворите са препълнени, а условията – ужасни. Между арестантите и надзирателите непрекъснато избухват стълкновения. А бунтовете на осъдените се потъпкват по най-жестокия начин. Така през 1996 г. загинали 10 души, а 23-ма били ранени. Разбира се, те не са получили адекватна медицинска помощ.

На седмо място е затворът в аржентинския град Мендоса, където само за година са регистрирани 22 смъртни случая. Този затвор е винаги препълнен – 1600 осъдени са натъпкани в камери, изчислени за не повече от 600 души. Това, че арестантите спят на пода, е обичайна гледка. Освен това затворниците ходят по нужда в бутилки и найлонови пликове. В килиите не се събира боклука, а понякога подовете им са наводнени от стичащи се по стените води.

На шесто място е най-големият затвор в Ню Йорк – Rikers Island. В историята му фигурират многобройни случаи на насилие и жестокост. Бунтовете и сблъсъците между затворниците са често явление. Властите са опитали да ги намалят, като налагат сериозни глоби на инициаторите им. Така случаите на насилие годишно са спаднали от 1000 на 70.

На пето място е затворът в Найроби, Кения. Това е едно от най-претъпканите дисциплинарни заведения в света. Килиите, разчетени за 50 затворници, побират по 250. Затворниците изпитват остра нужда от всичко – от матраци до медицинска грижа. Килиите са изключително топли и настанените в тях често боледуват и умират.

затворник ловеч общежитие издирване

На четвърто място в позорния списък е затворът Тамдор в Сирия, наречен още „кралството на смъртта и безумието“. Обичайна практика в него са средновековните методи за мъчение, като в употреба влизат брадви, въжета и палки. Наказват както виновните, така и невинните, а често надзирателите избират жертвите си напълно случайно.

На трето място е затворът La Sante във Франция. Арестантите са подложени на такъв тормоз, че често започват да си бият главите в стените, да гълтат отрова за мишки, за да се самоубият. Така през 1999 г. от този свят са си отишли 124 души. За сравнение през същата година в Калифорния са починали 24 души от общо 160 хил. затворници. За ужаса в La Sante разказва главният лекар Вероника Васер в дневника си, който водила в продължение на 7 години.

Тя споделя, че голяма част от затворниците имали въшки и кожни проблеми заради отнетата възможност да се къпят често. Те съжителствали в килиите с плъхове, затова арестантите държали вещите си вързани на тавана. Както в миналото, така и сега затворът остава място на насилие, разврат и зверства, като по-слабите затворници били превръщани в роби. Към тях надзирателите проявявали особена жестокост. Въднъж заключили затворник в карцера, а след две седмици човекът трябвало да бъде лекуван, защото бил обезводнен. Оказало се, че в продължение на две седмици не са му давали вода.

На второ място е държавният затвор ADX Florence в американския щат Колорадо. Арестантите там са подложени на строг режим, като излизат от килиите си само по 9 часа на седмица. През останалото време са длъжни да спят и да ходят по нужда в килиите. Повече от 22 часа в денонощието не виждат дневна светлина. Но най-тежкото е, че затворниците остават в изолация през по-голямата част от времето си. Те са заключени всеки в своята килия и нямат никаква възможност да общуват помежду си.

На първо място е бразилският затвор Carandiru, разположен близо до град Сан Пауло. Именно в него по време на един от бунтовете са убити 102-ма души.

Заради големите трудности за обезпечаване на медицинска помощ, тук поне един на всеки петима души е болен от ХИВ. А когато се налага някой да бъде опериран, това става без анестезия.

- реклама -