шампанско

Топ 10 на най-скъпото шампанско на света и кой плаща 2 млн. за една бутилка

Думата шампанско неизбежно предизвика в ума на всеки асоциации с празник, класа и лукс. И това е неизбежно, защото някога пенливото вино се е консумирало основно при тържествата за короноването на френските владетели.

Още през средновековието в провинция Шампан монасите приготвяли вина за причастия от манастирските лозя. Но, първото голямо производство на шампанско е около 1535 г. в областта Лиму. Противно на легендата това не е дело на монаха Дон Пиер Периньон, но негова е заслугата за подобряване на технологията на производство на шампанско вино и за неговото качество.

Едва в края на 17 век методът за производство на пенливи вина става известен в Шампан и с използването на изобретените в Англия по-масивни бутилки към 1700 г. се ражда първото шампанско пенливо вино.

Днес шампанско пием за да отпразнуваме важни поводи. На прага на Новата година ви предлагаме класация на най-скъпите пенливи вина в света. Вероятно никога няма да можем да си ги позволим, но това не пречи да се помечтаем.

10.  Boërl & Kroff Brut – $ 2,489

Производител на тази скъпа напитка е винарската къща Drappier. Нейният създател е известен с това, че подбирал лично най-качествените гроздови зърна, за да създаде неповторимо шампанско. Днес то е известно с високото си качество, тъй като се ползва само първия сок от изстисканите плодове. Дизайнът на бутилката допълнително създава усещането за празник и лукс.

9. The Krug Clos d’Ambonnay- $ 3,500

Луксозният вид на тази бутилка сама по себе си говори, че съдържанието в нея не е по джоба на всеки. Създател на това вино е избата Krug, която е притежание на собственика на Louis Vuitton and Moët Hennessy. Това червено шампанско е произведено от сорта Pinor Noir и се радва на голяма популярност сред богатите любители на пенливото вино.

8. Moët & Chandon Dom Perignon Charles & Diana 1961- $ 4,309

На сватбата на принц Чалрз и Даяна през 1981-ва, Dom Perignon получава ексклузивното право да сервира шампанското. За повода от компанията разливат не какво да е, а пенливо вино, което е произведено 20 години по-рано – през 1961- годината, в която е родена покойната вече принцеса. След сватбата остават дузина бутилки от това шампанско, които периодично се пускат на пазара срещу баснословната сума от над 4 хиляди долара.

7. Perrier-Jouet Champagne – $6,485

Красота в бутилка е най-точното описание на това шампанско. Производителите му твърдят, че веднъж погъделичкали сетивата ви, балончетата на това пенливо вино ще оставят спомен у вас завинаги. Освен висококачествено грозде, в него има антикварни ликьори, които му придават плодов завършек.

6. The Champagne Cristal Brut 1990 – $17,625

Ето тук вече идва шампанското само за сериозни играчи. Бутилирано през 1990-та, това вино е по-известно под името на библейския персонаж Матусал. Цената му се определя от факта, че има произведени лимитиран брой бутилки. Чувството за лукс се допълва от златната табела върху шишето, а вкусът му докосвал душата.

5. Krug 1928 – $ 21,000

Казват, че това шампанско не е за пиене, а за инвестиране. Сомелиерите са категорични, че неговата цена тепърва ще расте през годините. Първите бутилки са произведени през 1938 от лозя, посадени десетилетие по-рано. Отличава се с мек и магически вкус, но това, което е важно, е че вкусът му става все по-добър с всяка изминала година.

4. Dom Perignon White Gold Jeroboam – $40,000

През 2005 бутилка от „Бялото злато“ на Dom Perignon е продадена на търг за 40 хиляди долара. Това е едно от най-луксозните и скъпи пенливи вина в света. Щастливците, имали късмета да го опитат казват, че вкусът и усещането от него са божествени.

3. Pernod Ricard Perrier Jouet – $50,000

Ако сте склонни да дадете такава сума за шампанско, то производителите му обещават да персонализират бутилката с вашето име. Но, не само – то може да бъде изработено според личните ви вкусови предпочитания като в него се вложат различни видове ликьор.

2. Shipwrecked 1907 Heidsieck – $275,000

Това шампанско има стара и интригуваща история – открито е в кораб, който е пътувал към Русия по време на Втората световна война. Плавателният съд обаче потънал, след като попаднал в засада на Германците и те го атакували. Корабът е открит през 1997-ма, а на борда му са намерени 200 бутилки шампанско, произведени през 1907-ма година. Това обяснява и цената на всяка от тях…

1. Goût de Diamants – $2.07 million

В превод „Вкусът от диаманта“. Това е най-скъпото шампанско в света, бутилка от което се продава за над 2 млн. долара! Никой, който пресуши това шише не бива да го изхвърля в боклука. Защото именно то е най-ценното. Инкрустирано е с 19-каратов диамант, който е оценяван на около 1.8 млн. Логото пък е изработено от бяло злато.

Първата бутилка от това шампанско е произведена през 2013-та по поръчка на клиент, чиято самоличност е строго пазена тайна.

 

- реклама -