Будапеща

Топ 10 на най-скъпите имоти в света?

Китайските градове доминират в класацията по темпа на поскъпване на жилищата през третото тримесечие на текущата година.

Нанкин
Нанкин

На първо място е град Нанкин, където увеличението е 42.9% на годишна база, сочат данните на консултантската компания Knight Frank. Шанхай и Шънджън са съответно на второ и трето място в класацията. През третото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата ръстът в цените на жилищата е бил съответно 39.5% и 24.5%.

От 150 изследвани града в две трети се наблюдава ръст, а в 13 града поскъпването надвишава 20%, сочат данните на Global Residential Cities Index.

Стремглавото поскъпване на имотите в Китай се дължи на бързия процес на урбанизация и растящото благосъстояние на домакинствата. Властите отдавна се опитват да охладят местния имотен пазар, като повишават изискванията при отпускане на ипотечни заеми. Това обаче доведе до ръст в разходите, за да може двойките да си купят имот.

budapest
Будапеща

В Европа първото място е за Будапеща, където поскъпването е 24% за разглеждания период.

Осло
Осло

Следва Осло с ръст в цената от 18%. Третото място е за Бристол със 16% увеличение. Унгарската столица предоставя възможност да се купи имот на сравнително ниски за Европа цени, а в Осло търсенето е в пъти по-високо от предлагането. Ръстът в Бристол е обоснован от ниските лихви по ипотечните заеми и дефицитът на жилища.

454

- реклама -