Николай Павлов, Булгаргаз, ДАНС, договор, клаузи

Тонът между „Булгаргаз“ и „Топлофикация София“ се изостри: Работна група ще търси решение

Днес изтече срокът, който от „Булгаргаз“ дадоха на „Топлофикация София“ да изплати задълженията си от над 130 млн. лева за газ. Те обаче така и не бяха преведени. На фона на настояването на Столичния общински съвет за компенсации за столичното топлофикационно дружество, от „Булгаргаз“ обявиха, че „не са банка“.

На пресконференция директорът на газовата компания Николай Павлов и Валентин Николов, зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов и председателят на УС на БЕХ Валентин Николов обявиха създаването на работна група, която трябва да търси решение на проблема.

„Не е истина, че „Булгаргаз” предоставя на „Топлофикация София” феодален договор. Договорите и условията за всички клиенти са еднакви“, заяви Николай Павлов.

Той разкритикува острите думи на председателя на СОС Георги Георгиев:

„Отправените обвинения са несправедливи и обидни. Изнесената информация категорично не отговаря на истината. Не е истина, че „Булгаргаз” е лихварска компания. Факт е, че „Булгаргаз” към настоящия момент има вземане от „Топлофикация София”. Лихвите са строго определени и са в изпълнение на регламент на Европейската комисия”, уточни Павлов.

Той коментира и договорите, начина на плащане и условията.

„Те са ясно разписани и отговарят на правилата за търговия с природен газ. Търговията е сложна тема и сложен бизнес, като изисква сериозни финанси. Доставките се предплащат авансово или срещу предоставяне на банкова гаранция”.

„Работната група ще даде оценка на възможните варианти за дългосрочно решаване на проблема и евентуалното придобиване на собственост в Топлофикация като възможен вариант“, каза от своя страна председателят на БЕХ.

Енергийният холдинг за пореден път ще трябва да откупи част от задълженията на „Топлофикация“, за да бъдат изплатени средства на „Булгаргаз“, които са необходими на дружеството, за да предплати следващите доставки на синьо гориво за страната ни.

Валентин Николов допълни още, че до края на годината ще има много натрупване на дълг от „Топлофикация-София“ към „Булгаргаз“.

„Булгаргаз” не нагнетява напрежение. Стремим се да намерим решение, с което да се гарантират доставките за всички клиенти. Това, което предложихме, с цел гарантиране на доставките за българския пазар, за клиентите на „Булгаргаз” е цедиране на вземания към БЕХ. Не остава много време. Днес изтече срокът, вероятно разполагаме с още 24 часа тези пари да бъдат изплатени и ние да предплатим доставките, за да ги осигурим през ноември”, каза от своя страна Николай Павлов.

Зам.-министър Дамянов заяви, че проблемът с „Топлофикация“ е с години и има граници, които не трябва да бъдат прекрачвани.

И тримата представители на пресконференцията отрекоха да има опасност София да остане без парно.

- реклама -