Томислав Дончев, избори, подкрепа
сн. БГНЕС

Томислав Дончев: Започва процедура за избор на нов състав на КЕВР

Цената на парното не е само газ, там има и други разходи. Това е обяснението защо цената на парното не се редуцира със същия процент, с който се намалява и цената на газа.

Ролята на КЕВР е да определи цената след прецизни изчисления, в комисията има експерти.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на бТВ.

„Най-добре е д-р Иванов да обясни методиката на изчисляване. Едно е безспорно – през неговия мандат неговата независимост е стандарт и никой не си е позволил да коментира в обратната посока“, каза още той.

Днес министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ще се обсъди смяна на Комисията за енергийно и водно регулиране. По-късно от комисията обясниха, че не били разбрани.

Според Дончев премиерът Борисов е реагирал по начин, по който да отговори на въпроса на гражданите защо след като цената на газа пада има опасност цената на парното да се повиши.

В думите му за смяна на ръководството на КЕВР няма нищо чудно. Мандатът на това ръководство е изтекъл и е започнала процедура за избор на ново, обясни Томислав Дончев.

За намаляването на ДДС за ресторантьори и хотелиери той коментира, че това не е мярка, която е предложена от правителството, а предложението е било от бранша.

„Представителите на ресторантьорския бизнес бяха честни и казаха, че искат намаляване на ДДС, за да спасят бизнеса си, а не за да намалят цените на храните и напитките в заведенията си“, посочи вицепремиерът. Ако намаляваме приходите в държавата, как тогава ще се харчи повече за антикризисни мерки, попита той.

„Държавата дава живи пари. Погледнете мярката 60/40. Там са предвидени над 1,5 млрд. лева до края на годината. Това са директни плащания, които спасяват работни места“, категоричен беше Дончев.

„От ЕК ще получим близо 13 млрд. евро. Малко над 9 млрд. ще са безвъзмездно финансиране. Най-голямото перо от тези средства е 6 млрд. и е за възстановяване на икономиката“, припомни Томислав Дончев. По думите му вече се подготвят документи и стратегии за тези пари, за да могат те да стигнат максимално бързо до нуждаещите се. „Тези пари не са само за подпомагане. Това е уникален шанс от режим на възстановяване да минем в режим на развитие. Тук особено важна е скоростта“, разкри вицепремиерът.

 

- реклама -