Томислав Донев Десислава Атанасова, Даниел Митов, ГЕРБ

Томислав Дончев: За действията на новия кабинет ще държим отговорен и Румен Радев наравно с партиите

„Ние коментирахме с г-н президента, че времето за приказки свърши. Дойде времето за работа, след това ще дойде времето за отговорност. За нас е важен въпросът кой ще носи отговорност за всичките действия на редовното правителство. Според договорките новото правителство е фейслифт на служебното, затова ние ще го държим отговорен (президента Румен Радев, бел. ред.) наравно с партиите.“ Това каза депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев на излизане от разговора с президента Румен Радев, който се проведе в рамките на конституционно установените консултации преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

„Наша първостепенна задача е да гарантираме максимална доза реалност, за да не къса връзката с реалността“, каза още Дончев.

Той отговори категорично, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепи в пленарна зала правителството на ПП и останалите три партии, но групата би подкрепила всяко разумно предложение на бъдещите управляващи.

По въпроса за съдебната реформа и отстраняването на главния прокурор Иван Гешев Дончев коментира:

„Ние сме „за“ комплексна съдебна реформа. Тъжното е, че до момента съдебната реформа е идеологема. Много бих се радвал да имаме консенсусно предложение за съдебна реформа и може би бихме го подкрепили. Иван Гешев не се избира от парламента и не се сменя от парламента.
Ще коментираме предложение по предложение. Всяко добро предложение, това че сме опозизия, не означава, че не би получило нашата подкрепа“, завърши Томислав Дончев.

Попитан каква според него ще бъде президентската квота в бъдещото правителство, Даниел Митов отговори:

„Когато стане ясен персоналният състав на правителството, ще разберем и каква е президентската квота. Но такава ще има тази коалиция не е четворна, а е петорна“, категорично отговори Митов.

Той коментира и действията на Бойко Рашков, както и въпроса притесняват ли се ГЕРБ от него:

„Рашков не ни притеснява заради самите нас, а заради безумията, които са ехо от едно репресивно минало, което той се опитва да възстанови, защото той така си знае. Това може и това прави. МВР влиза по къщите на хората без законови основания и се занимава с това да демотивира българските граждани, да ги репресира“, заключи Митов.

От своя страна Десислава Атанасова заяви, че групата на ГЕРБ-СДС категорично би подкрепила предложение за влизане в парламента само със зелен сертификат.

„Нашата парламентарна група има зелен сертификат. Всички са ваксинирани, някои и с трета бустерна доза. За нас е важно, че пазим не само себе си, но и нашите колеги, нашите семейства, администрацията на НС, вас журналистите. Това би означавало че спазваме правилата“, каза Атанасова.

- реклама -