Томислав Дончев: Всеки може да сезира когото поиска

Вицепремиерът Томислав Дончев отговори на лидера на БСП Корнелия Нинова, която в петък обвини управляващите, че са дали „коледен подарък“ под формата на неправомерна държавна помощ на 5 фирми за строителството на магистрали в размер на 1, 350 млрд. лв. В петък Нинова се закани, че тази седмица ще сезира ЕК за средствата, които били раздадени „извън закона, извън правилата, без обществени поръчки, без конкурс или търг“.

Томислав Дончев беше категоричен, че това няма да затрудни работата на страната ни с евросредства.

„В никаква степен! Освен това – много ясно е определено кое е държавна помощ и кое не е. Категорично, ако едни средства са дадени през процедура за обществените поръчки, това не е държавна помощ. Това са дадено пари на някой, за да свърши някаква работа. Тук няма държавна помощ“, обясни Дончев.

„Има категоричен текст в Закона за обществените поръчки за приложимата европейска директива, където детайлно е описана процедурата. Ако едно дружество 100% собственост на възложителя, тогава може да не се прилага плътната процедура по реда на ЗОП, но това също е режим в самия закон и няма държавна помощ“, допълни още Дончев.

- реклама -