Томислав Дончев, план, иновации, образование

Томислав Дончев: Влизаме в политически модел на президентска република

Всяка група си подкрепяше нейния кандидат. По този начин председател на НС няма да бъде избран. По този начин този парламент не може да съществува.

Това е началото на конституционна криза. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Всичко, което се случи днес не е изненада. Надявам се да сме към края на един политически цикъл, в който партиите деградират и се изтласкват от дъното.

Народните представители днес се състезаваха кой колко не харесва другия.

Имаме фрагментиран парламент и ако продължаваме така, нищо няма да постигнем“, изтъкна той.

„Няма правен трик, с който да се излезе от този конституционен блокаж.

Имаме належаща нужда от приемането на редица закони, включително и бюджет.

Ако политическият егоизъм не спадне, ние можем да се озовем в една много неприятна ситуация. Никой не ни е изпратил в парламента с единствената задача да се караме“, подчерта Дончев.

По думите му в политиката никой не знае каква е абсолютната истина. Това е един процес на търсенето на правилната гледна точка. Постоянното противопоставяне не ражда нищо добро, обясни той.

„Ние от ГЕРБ сме правили много компромиси, за да е възможно функционирането на парламента. Компромисът – нищо, че си първи – не е аргумент. Изборът на председател на НС няма да стане с правен трик. Нужен е компромис, но ние няма да сме обект на изнудване“, каза Томислав Дончев.

„Или колегите не са разбрали, че вече не са в предизборна кампания, или не могат да преглътнат изборния резултат“, допусна той.

Дончев обясни, че ако направят крачка назад, трудно биха обяснили това на избирателите си. Има политици, които са в НС, заради анти ГЕРБ говоренето. Това е капан, в който сами са се вкарали. Политическата ситуация е много тежка.

„След днешното заседание съм голям песимист за сформиране на правителство. В него дори разговорът е невъзможен. Има много плахи наченки, но днешния ден ме обезкуражи. Степента на радикализация е толкова голяма, ако политиците не се разберем, хората ще ни накажат вкупом заради това поведение“, предупреди Дончев.

Според зам.-председателят на ГЕРБ влизаме в политически модел на президентска република.

Томислав Дончев отговори на репликата на Асен Василев от Продължаваме промяната днес, че ГЕРБ трябва да се покаят така: „Интересна е метаморфозата му в свещеник. Покаянието трябва да започне от последно управлявалият“, заяви той.

- реклама -