сн. БГНЕС

Томислав Дончев: Утре отпадат КПП-тата, ето какво става с МОЛ-ове и театри

„Сега минаваме в една преходна фаза за една нова нормалност. Приближаваме се до живота преди пандемията. Утре отпадат и КПП-тата“. Това заяви пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Извънредното положение ще отпадне, ако парламентът го гласува. Извънредното положение помогна да смекчим първия удар за масово заразяване, за подготовка. За месец и половина изминахме дълъг път – от шиене на костюми, до това обществото да се учи за обстановката“., каза още той.

Министърът на здравеопазването ще може да ограничава дадени области, ако има огнище.

„Очакват се още няколко пика – през есента и зимата, има такъв сценарий, който казва, че с този вирус ще живеем както с грипа, очаква се че и през лятото вирусът ще затихне“, коментира още той.

„Театрите и моловете ще се отворят когато има траен спад на вируса. Искаме да съхраним здравето на хората. Театрите и кината са много рискови. Климатизацията подпомага заразата. Готови сме да либерализираме всяка мярка когато има спад“, допълни Дончев.

Всички системи ще се опитат да се възстановят след 14 май. Целият останал стопански живот, без моловете, кината и театрите, ще заработят, заяви Дончев.

Дончев съобщи, че се обсъждат допълнителни икономически мерки за най-засегнатите бизнеси.

- реклама -