Томислав Дончев, план, иновации, образование

Томислав Дончев: Управляващите имат алгоритъм за действие при развитие на пандемията

Има увеличаване на темпото, с което съответната администрация отпуска средствата за подпомагане на бизнеса.

Това каза пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Макар да не даде подробно обяснение на данните за икономически ръст при намаляване на потреблението, той изтъкна, че въпреки затварянето на бизнеси, са отчетени много по-добри приходи от ДДС.

Вицепремиерът коментира и протестите на собствениците на заведения, които днес поискаха оставката на здравния министър. Дончев призна тяхното право на протест и отстояване на своите интереси.

Каквито и мерки за подпомагане и компенсации да има, те не могат да заместят реалния стокооборот.

„Отнасям се с разбиране към всеки, който протестира. Това е форма, в която по-голяма или по-малка обществена група може да направи така, че гласът й да бъде чут по-силно. Хората са прави да отстояват собствения си интерес и този на колегите им, каза Дончев.

Изхождайки от позицията на управляващите обаче, той даде да се разбере, че задачата на правителството е да отстоява интереса на цялото общество.

„Всяка ограничителна мярка е обект на дълги дискусии, в които участват лекари, експерти. Задачата на политиците, които носят отговорност за финалното решение, е да направят комплексен анализ и доколкото е възможно, да се съобразят с интереса на всички. Тук водещият е интересът, свързан с общественото здраве“, коментира вицепремиерът.

На въпрос как ще реагира държавата в случай, че заведенията отворят на 1 февруари, въпреки здравните ограничения, Дончев посочи, че за зло или добро не е здравен инспектор.
„Ако ме питате дали ще отида да изпия една бира някъде, не бих си позволил да го направя“, допълни той.

Дончев подчерта, че управляващите имат алгоритъм – и здравен, и икономически – за действия в дадена ситуация, свързана с разпространението на вируса.

Но по думите му трябва да се има предвид, че пандемията е предизвикателство, което не познаваме достатъчно добре. Той увери, че внимателно се анализират данните за броя на заболелите. Сега например, след като някои ученици тръгнаха присъствено на училище, броят на заболелите не се е увеличил, изтъкна Дончев.

Вицепремиерът отхвърли като спекулации подозренията, свързани с поръчката от нашата страна на 4,5 дози от ваксината на „Астра Зенека“. Според него ЕС е в правото си да поиска обещаното от тази компания.

По отношение на предстоящите избори Томислав Дончев изрази съжаление, че темата за честността на вота е в центъра на вниманието, вместо да се дискутират политически идеи и платформи.

- реклама -