сн. БГНЕС

Томислав Дончев: ЦИК, а не правителството, е господар на изборния процес

Щом има покана от президента, аз и мои колеги, ще отидем на консултации. Това заяви пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев относно провежданите от президента Румен Радев консултации във връзка с провеждането на предстоящите парламентарни избори в условия на пандемия.

Датата 28 март не е предложение от наша страна. Още преди края на годината, президентът я припозна с императивен тон, отбеляза Дончев и подчерта, че в ГЕРБ нямат проблем с която и да е дата.

Ние, ГЕРБ, като политическа сила нито един път не сме се явявали на парламентарни избори, организирани от нас. Приказките за компрометиран изборен процес са силно преувеличени, каза Дончев и призна за редица безобразия, случващите се извън изборните секции.

Изборният процес не се прави от управляващите, той се организира от Централната избирателна комисия. Не правителството, а ЦИК е господар на изборния процес, каза още вицепремиерът.

Той не одобрява идеята за избори в два дни. Според него трябва да се избягват всякакви радикални промени в изборния процес.

Дончев изреди няколко примера за абсолютно недобри предложения, като гласуване чрез посредник, гласуване от автомобила, гласуване на открито.

За мен най-добрият вариант е разширяване на обхвата на подвижните избирателни секции, което да обхване всички карантинирани, всички останали варианти имат повече минути, отколкото плюсове, заяви Томислав Дончев и добави, че е редно екипите на тези секции да бъдат или ваксинирани, или да са хора преболедували. Изчисленията показват, че администрациите могат да се справят с това предизвикателство, уточни той.

Правим всичко възможно да осигурим максимално олекотена процедура за българите в чужбина. Но това зависи от мерките във всяка една отделна държава. Гласуване по пощата би била авантюра, каза още Томислав Дончев.

Вицепремиерът бе категоричен, че в ГЕРБ темата за лидерството не е тема. Към момента не са водени разговори в избирателна комисия, нито в двустранни или тристранни формати какво ще става. Г-н Николай Младенов е капитал за България, подчерта още той.

В началото на телевизионното си участие, Дончев отговори на лидера на „Да, България” Христо Иванов, че от поне половин година има електронни обществени поръчки. Така, че нищо не е забавено, каза вицепремиерът.

Това, че има срутище, това не е нещо извънредно. Когато си ремонтирате банята или жилището, може да се случи нещо извънредно. Но от това не се прави политика. Не става дума за компрометиран целия участък, а за ската върху пътя, заяви Дончев във връзка със срутището на пътя за Рилския манастир.

- реклама -