Томислав Дончев, Национален план за възстановяване, проекти, инфраструктура
Снимка: БГНЕС

Томислав Дончев: Светът след пандемията ще бъде различен

„Светът след пандемията ще бъде различен“. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на уеб семинар за Зеления пакт и дигиталната трансформация като възможности за конкурентоспособността на българската икономика. Той е организиран от Искра Михайлова – заместник председател на политическата група „Обнови Европа“ в Европейския парламент.

Дончев добави, че не трябва да се търсят икономическите резултати от момента преди кризата. Затова трябва да се осъществи план, който да генерира дългосрочни предпоставки за конкурентоспособност и в същото време да провежда реформи.

Според Дончев ЕС не е инструмент за управление за кризи, но Съюзът досега е успявал да се справи с всяка една криза. „Сега съм убеден, че и след тази криза ще излезем по-силни и по-подготвени“, допълни Томислав Дончев.

Вицепремиерът добави, че България е успяла да изпрати на Европейската комисия преди около 2 месеца версия 1.0 на Националния план за възстановяване и устойчивост.

След разговори и обсъждане този документ е бил усъвършенстван. Към момента страната ни е готова с версия 2.0, която съвсем скоро ще бъде публикувана. Тази версия запазва началната си конструкция. Има четири стълба. Първият стълб е „Иновативна България“, където се големите инвестиции в образование, иновации. В „Зелена България“ са големите инвестиции за енергийна ефективност във всички сектори. В „Свързана България“ са голяма част от инвестициите във всякакъв тип свързаност – от транспортна до дигитална свързаност. Четвъртият стълб е „Справедлива България“, където са голяма част от инвестициите в социалната сфера и здравеопазването.

Променената версия на плана е в това, че сега той е много по-ориентиран към бизнеса, уточни Дончев. Отделени са допълнителни средства за целенасочени инвестиции в конкурентоспособност на предприятията. Всички те попадат в графата „зелен преход“ и „дигитален преход“. Планът има и силен акцент, комбинирайки се по адекватен начин с инвестициите от Фонда за справедлив преход по отношение на енергийната трансформация. Включена е възможността да се експериментира на пилотна фаза със съоръжения за производство на водород, както и за транспортиране на водород. „Да, мащабите, които са предвидени, няма да решат нито един от проблемите на енергопроизводството в България, но ще ни позволят да натрупаме опит“, заяви Томислав Дончев. Според него, при добра комбинация с инвестициите, които трябва да се правят като резултат от Фонда за справедлив преход, това е правилното решение.

- реклама -