Томислав Дончев: Ще научите утре кандидата ни за премиер

Ще научите утре кой ще е кандидатът ни за премиер, защото всички трябва да научат отговора едновременно. Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ в предаването „120 минути“ по bTV.

Очакванията бяха името да стане ясно още днес, защото от 16 часа трябваше да се събере изпълнителната комисия на ГЕРБ. Именно на това заседание ще бъде уточнен и кой точно ще е кандидатът. Дончев обаче запази мълчание за името и решението.

„Имаме амбицията да завършим процедурата докрай и кандидатът за министър-председател да вземе мандата утре от президента“, каза той.

Той отново посочи, че вариантите са два.

„Единият вариант е силна партийна кандидатура – Борисов. Другият е фигура, която да събира по-широка обществена подкрепа в ситуация, в която обществото е разделено – по-компромисна фигура“, обясни Дончев.

Според Дончев за съставянето на кабинет се е работило много време: „Търсим хора, които ще бъдат обществено приемливи, с репутация и които ще вършат работа“.

Дончев отказа да уточни и дали самият той ще бъде част от  проектокабинета на първата политическа сила в парламента.

„С чия подкрепа би могъл да мине кабинетът – с подкрепа на всички или никой, защото никва коалиционна комбинация не е възможна. Ще говорим с всички следващата седмица. Нашите конкретни намерения са ясни.“

Така Дончев сам си зададе въпрос и си отговори.

„От ситуацията с Шенген няма да излезем ако сме обидени на Нидерландия и премиера Рюте. Укорът на Рюте за 50 евро такса за преминаване на българската граница се надявам да не е верен. А оградата не може да спре преминаването. Ако искаме да имаме по-силна позиция навън трябва да излъчваме по-адекватни и синхронни сигнали. Българските политици трябва да престанат да си решават вътрешните проблеми чрез европейските институции“, коментира Томислав Дончев.

Поемане на оперативния контрол, а не национализация. Това беше краткия коментар на Дончев по отношение на проблема с „Лукойл България“. Той уточни, че рафинерията може да работи и с друг вид петрол, не само с руски.

Източник: 24 часа

- реклама -