Томислав Дончев: Шести избори са нечуван експеримент с демокрацията

Томислав Дончев: Шести избори са нечуван експеримент с демокрацията. Шести път избори през лятото са нечуван експеримент с демокрацията, който не знам до какво ще доведе. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по bTV.

Според него най-важното за страната е да има правителство с работещ парламент, а задачата сега е да се намери възможната и правилната политическа технология това да се случи.

„Вторият предлага на първия да го подкрепи и след това да действа в парламента като опозиция. Предложението беше вторият да има кабинет, а ние поискахме персоналния състав, което е нормално. Офертата е подкрепете ни да влезем във властта, после си изпълнявайте функциите на опозиция в парламента“.

Всеки трябва да направи компромис, смята Дончев. „Да се стигне до съгласие, трябва да има споделена воля и от двете страни“.

„Има и друга технология – сядаме и довършваме разговора по приоритети на програмата, след това се опитваме да селектираме отбор от експерти и личности, на които заедно имаме доверие“.

Според него, ситуацията е динамична и в последните 30 години в българската политическа история е имало подобни ситуации, където политиците са успявали да отстъпят от ината и от егото и в крайна сметка са успявали да сформират работеща конструкция, която да взима решения.

„Имаше разговори по програмата, не по цялата, защото имаше сектори, които липсваха. А един документ за управление си го представям доста по-детайлен и остойностен с ясна финансова рамка“, обясни Томислав Дончев.

Според него, дори и да няма кабинет, пак трябва да има бюджет. „Не може да оставим държавата без бюджет“.

Той обаче не вижда как със счетоводна технология дефицитът на бюджета може да стане 3% – или трябва да се ограничат разходи, или трябва да се повишат данъци. Второто обаче е абсолютно недопустимо, смята той и каза, че по тази линия имат съгласие.

- реклама -