Томислав Дончев избори, избирателна комисия административно обслужване

Томислав Дончев: Съкращенията в администрацията ще започнат с 1600 щатни бройки

До момента са постъпили предложения за 1600 съкращения в държавната администрация. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV.

„Това не са окончателни цифри, понеже се очакват предложенията на още две министерства.Това са само 2% от цялата администрация”, отбеляза вицепремиерът.

Дончев обясни, че съкращенията не са приятни за никого, но администрацията отдавна е трябвало да бъде оптимизирана въпреки че нашата администрация далеч не е сред най-големите в Европа.

„През пролетта – март-април, ще сме готови с функционален анализ, за да се види и къде има излишни звена, защото имаме дублиране. Не става дума за юристи, счетоводители и IT специалисти, а за звена, които изпълняват едни и същи функции”, коментира вицепремиерът.

Томислав Дончев коментира и строежа на АМ „Хемус” без обществени поръчки.

„Законодателството казва, че може по този начин да се строи. Възложителят има право на ниво европейско законодателство да възлага без конкурентна процедура, без процедурите, които са уредени в закона. Това е законно. Практика в редица държави е. Най-важно е да се построи „Хемус” с добро качество на добра цена и законно. А и строежът на магистрала се вижда от всички и е публично колко пари са изхарчени. Ще контролираме”, отбеляза вицепремиерът.

- реклама -