Томислав Дончев, Национален план за възстановяване, проекти, инфраструктура
Снимка: БГНЕС

Томислав Дончев: Проектите в Националния план за възстановяване трябва да се случат до 2026 година

Проектите в Националния план за възстановяване и устойчивост на България трябва да се случат бързо – до 2026 година, като две трети от ресурса трябва да се договорят през първите две години.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на дискусия относно Националния план за възстановяване и устойчивост на България, предаде БТА.

Фокусът на днешната дискусия е третият стълб от Плана – „Свързана България“. Освен Томислав Дончев в дискусията се включи и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, както и експерти.

Това е план за икономическо възстановяване и същевременно създаващ предпоставки за растеж, посочи Дончев. За да се отговори на нуждите на гражданите, ще са нужни десетки милиарда евро, които не могат да се покрият с парите от плана, и затова се работи с най-различни финансови инструменти, като ще се търсят и частни инвеститори, допълни Дончев.

Инвестициите в инфраструктура в крайна сметка са инвестиции и в хората, защото другите компоненти на икономиката зависят пряко от инфраструктурата.

Не се правят инвестиции там, където няма път, железопътна връзка или пристанища. Амбицията ни е чрез този план България да има по-добри икономически показатели към края на 2021 година, посочи Дончев.

По време на преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС България е договорила 200 млн. лева допълнително за развитието на слаборазвитите райони, сред които е и Северозападна България, каза Дончев в отговор на въпрос по време на дискусията.

- реклама -