опровержение Томислав Дончев, образование, газов хъб "Балкан", Горанов

Томислав Дончев: Презапасяването не ни имунизира срещу коронавирус

„Презапасявайки се с храни, няма да придобиете имунитет срещу коронавирус. Земеделието може да изхрани България в рамките на каквато и да било криза, но ние не се намираме в такава“, каза вицепремиерът Томислав Дончев по БТВ.

„Науката не е доказала, че този, който си купи 50 кг захар, придобива имунитет срещу коронавируса. Българските магазини имат достатъчно продукция. Българското селското стопанство имат достатъчен ресурс да изхранят България в рамките на каквато и да е било криза. Обръщам внимание, че не се намираме в такава криза“, каза Дончев.

Той отново призова за отговорно поведение в създалата се ситуация.

„Някои от поставените под карантина се държат безобразно и безотговорно. Нямам предвид само че не си стоят в къщи. Ходят в питейно заведение, подлагат на риск здравето и живота на всички, с които контактуват.“, каза Дончев.

Лекари и медицински сестри на първа линия, всички които са на дежурство в районите със зараза – те заслужават възнаграждение.

Помощ за бизнеса определено ще има. Колегите от министерството на труда и социалната политика работят да препрограмират мерките от оперативната програма човешки ресурси, където говорим за помощи за персонала. Тези, които са временно освободени да им се помогне в този прозоречен период. Има анонси за европейски инструмент, сумата за България по неофициална информация ще бъде вероятно 240 милиона лева. Следващата седмица ще работим по темата, но нека никой да не очаква че държавата може да покрие плащанията на всички клиенти които не са се появили в хотел или ресторант, каза Дончев.

Вицепремиерът не изключи вероятността за актуализация на бюджета.

- реклама -