Томислав Дончев: Предвиждат се нови 3 млрд. лева за саниране

Предвиждат се нови 3 млрд. лева за саниране на сградите, каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на онлайн видеоконференция, организирана от зам.-председателя на групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент Искра Михайлова на тема: „Вълната от саниране – пътят към неутрално въглеродна Европа“. Тези пари да се планира да се използват от Плана за възстановяване на ЕС към нова програма за саниране на сградите, предаде БТА.

Парите ще се използват не само за саниране на частни сгради, но и в публични и бизнес сгради. Предвидени са 1,6 млрд. лева да бъдат ползвани за саниране на частни сгради, посочи вицепремиерът.

Томислав Дончев добави, че освен санирането, трябва да се приложат и други мерки за постигането на ефективна енергийна ефективност. Той даде за пример поставянето на фотоволтаични системи на покривите на сградите, хидропомпи и др. решения. Освен това може да се използват и нови технологии като поставянето на термопомпи.

282 млн. лева ще бъдат насочени за енергийно обновяване на промишлени сгради. Предвиден е и четвърти компонент – мерки за енергийна ефективност на системи за външно изкуствено осветление с бюджет 452 млн. лева.

- реклама -