Томислав Дончев, избори, подкрепа
сн. БГНЕС

Томислав Дончев: Предложенията на сестрите противоречат на закона, затова няма да ги подпишем

„Не очаквайте от мен да поставям под въпрос нечие право на протест. Всяка форма на протест дори да бъде радикална да не създава рискове за обществения ред и смут. Решение което противопоставя една обществена група на друга, решение което противопоставя едно съсловие на друго и което предлага да разрушим дадена система няма как да бъде взето. Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под подобен текст. Това е противозаконно.“ Това заяви по време на извънреден брифинг в МС вицепремиерът Томислав Дончев.

„Искам да се обърна към всички политици, които  се опитват да овладеят държавата – да пазят държавата, защото тя е една, ние друга нямаме. Да пазят институциите и законите. За съжаление има много хора с болки и проблеми. Но да се опиташ да се възползваш от такива хора е грях, и то не от политическа, а от християнска гледна точка.“

С медицинските сестри по отношение на всички техни справедливи искания водим диалог повече от година. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

„Продължаваме да оставаме отворени към диалог. Беше осигурена финансова подкрепа на лечебните заведения за болнична помощ от правителството на няколко етапа и допълнително бяха заделени средства от резерва на НЗОК в общ размер на близо 80 млн. лв.“, заяви Начева.

„Днес в 15.10 ч. от името на Мая Илиева получих проект на споразумение, което съдържа искания за генерална, съществена промяна на здравноосигурителния модел. Този модел обаче не касае само специалистите по здравни грижи. Той обхваща спешната помощ, болничната, извънболничната медицинска помощ. Всяка една отделна промяна би довела до дестабилизация на здравноосигурителната система. Отворени сме за диалог в сектор здравеопазване. Но трябва да намерим балансиран подход с лекари, фармацевти, здравни специалисти в болничната и извънболничната помощ.

Всички предложения бихме приели, но не и такива, които биха дестабилизирали държавата и сектор здравеопазване в този сериозен момент.

„Ние считаме тези искания за цялостна промяна на здравния модел за политически“, заяви социалният министър Деница Сачева.

„Не сме готови да подпишем такова споразумение, защото то би дестабилизирало по тежък начин здравната система и от друга страна води след себе си последици в сферата на образованието, социалната политика.“, добави Сачева.

„Когато говорим за условия на труд и възнаграждения – тези преговори се водят в рамките на законно избраните представители на отделните съсловия и са елемент от колективното трудово договаряне. Това на което сме готови е разговорите за колективното трудово договаряне в сферата на здравеопазването да се разпростира до всички лечебни заведения. В известна степен би било твърде безотговорно да подпишем споразумение с няколко физически лица. Ние уважаваме професията на медицинските сестри, правим всичко възможно условията на труд да бъде добро не само в лечебните заведения, такива има и в социалните услуги, в градините, училищата.“, каза още Сачева.

 

- реклама -