Томислав Дончев пред КНСБ: България трябва да има компетентно правителство

Кризата с публичните финанси е на преден план, тя трябва да бъде решена без да се променя данъчната система“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Кандидат-депутати от ГЕРБ провеждат среща с ръководството и представители на КНСБ.

България трябва да има нормално, компетентно правителство с адекватна солидна парламентарна подкрепа и много ми се иска всички политически лидери да потъпчат конюнктурните си страсти, защото като имаме бюджетна, енергийна и задаваща се криза на сигурността, няма нужда и от политическа“, призова Дончев.

„Ние сме готови дори да правим компромис с конюнктурния си партиен интерес, за да може България да има правителство“, допълни още Томислав Дончев.

Според него, за някои политици войната в Украйна е като риалити формат, но подчерта, че тя е сериозна с вече няколко десетки хиляди жертви.

„Икономическите последици от нея няма да изчезнат за година или две. Тя ще приключи или с неблагоприятен за всички ни ефект, или ще продължи дълго. Накъсването на веригите на доставки, породени не само поради кризата с енергийните ресурси, но и заради войната, ще окажат ефект върху всички ни и сега все повече трябва обединение“, заяви още Дончев.

„Ефектът от някои кризи, особено по отношение на инфлацията, са резултат от политиката на определени партии“, допълни Дончев.

Според него, ако се нормализират цените на електроенергията и енергийните ресурси, това би имало ефект по отношение на редуцирането на инфлацията, като цел е инфлацията да стигне стойностите в Еврозоната.

По какъв начин тече курсът към бюджетна консолидация е важен диалог, смята той. Според ГЕРБ увеличаването на данъците към момента е неприемливо.

„Ние не приемаме, че нормалният курс на България, дори и с малко, задлъжнява. 2022 и 2023 г. трябваше да бъдат много специални години с бум на публичното финансиране“, допълни още той.

С 10% е намаляла реалната покупателна способност на българските работещи граждани, а инфлацията е 17.8%, сочат данните на НСИ за второто тримесечие на 2022 г. По време на нашето управление имахме реално повишение на доходите от 40%“, заяви Кирил Ананиев.

Днес кандидат-депутати от ГЕРБ провеждат среща с ръководството и представители на КНСБ.

Всяка програма трябва да бъде финансово обвързана, коментира Кирил Ананиев.

“Трябва да има силна, политическа и реалистична промяна, а нашата програма е финансова обвързана. Ние не си позволяваме да поемаме обещания, които не са финансово обезпечени. Ние ще възстановим провеждането на консервативна и отговорна фискална политика, за да се запази сигурността на страната. Ще наблегнем върху увеличение на приходната част на бюджета по такъв начин, че да не увеличаваме данъците. Чрез реално увеличаване на заплатите – 1 200 лв. минималната работна заплата, 1000 лв. минимална пенсия и 2 800 лв. средна работна заплата до края на нашия мандат ние ще осигурим една стабилна среда за гражданите, въпреки растящата инфлация”, уточни още Кирил Ананиев.

Той определи като важни задачи влизането на България в Еврозоната, одобряването и влизането в сила на всички програми, програмата за развитие на селските региони, и Планът за възстановяване и устойчивост, тъй като те са ключови за нарастване на инвестициите в страната.

Ние предвиждаме и промяна в Плана за възстановяване, така че неефективните мерки в него да бъдат заменени с такива, доказали се във времето”, обясни още Ананиев.

Лъчезар Борисов уточни, че има голямо съвпадение между заложените мерки в програмата на ГЕРБ и исканията на КНСБ. “ Имаме 90% съвпадение с предложените от нас мерки и с Меморандумът, изготвен от КНСБ, – единствената разлика е по отношение на данъчната система”, подчерта още Борисов.

ГЕРБ предвижда подобряване на транспортните връзки, както и мерки за намаляване на регионалните неравенства, стана ясно от думите на бившия социален министър Деница Сачева.

„Предвиждаме и подобряване на младежката политика, като младите ще могат да се възползват от помощта 60/40. Трябва реформа в системата за социално подпомагане, създаване на Кодекс за социална система, както и промяна в социалните мерки, за да бъдат по-ефективни. Предвиждаме и функционирането на Фонд за създаване на социални иновации, така че да се въведат технологии в социалната сфера“, допълни още Сачева.

КНСБ е готова с меморандум за социално-икономическо развитие на страната през следващите четири години, включващ доходи, пазар на труда – така президентът на конфедерацията Пламен Димитров откри срещата. Разчетите са през 2026 г. в максимална степен да се приближим към пазар на труда без работещи бедни, 1400 лв минимална работна заплата, изтъкна той.

- реклама -