Томислав Дончев, приказки, Асен Василев, програма, мостове, тунели
сн. БГНЕС

Томислав Дончев: Пребалансиране на правомощията на главния прокурор е необходимо

„ГЕРБ биха подкрепили реформа в прокуратурата. Пребалансиране на правомощията на главния прокурор е необходимо“. Това каза пред БНР депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев.

„Но не би следвало да свеждаме съдебната реформа само до това. При модела прокуратурата да отиде към изпълнителната власт е ясно кой носи отговорността, но това съдържа потенциал за ескалиране на политическо противопоставяне. Пряк избор на главен прокурор от хората е демократично, но рисково. Риск има и ако Народното събрание избира главен прокурор“.

Относно възложената на БНБ задача от прокуратурата да анализира кюлчетата и серийните номера на банкнотите евро, които се виждат на снимки от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, Дончев обясни следното:

„Когато има подозрения по отношение на висш държавен служител – бивш или настоящ, е хубаво да се провери всичко“.

Томислав Дончев е категоричен, че за да е добро едно управление и да дава най-добрия резултат, то трябва да има качествена опозиция:

„Ние имаме амбицията да бъдем такава. Основният ангажимент е да зареждаме управлението с висока доза реализъм… Властта е тежест“.

Той заяви, че приведства присъствието на повече млади хора в политиката.

„Редно е човек да бъде толерантен към младостта, към липсата на опит, но не и толерантен към мързела. Когато коментираш по дадена тема, е хубаво да се подготвиш предварително“, каза депутатът.

За мораториума върху цените на тока, парното и водата Дончев подчерта, че след решение на ръководството на групата са отправили предложението.

„Предложението беше композирано в пленарна зала и беше подкрепено с конституционно мнозинство… Мораториумът не е дългосрочното решение. Зависи какви други мерки ще се вземат в енергетиката“, обясни той.

Народният представител от ГЕРБ допълни и мнение по случая „Хемус“:

„Очевидно има лице, с което МВР работи. Какви ги и вършило, дали става дума за вътрешнофирмена афера, или става дума за злоупотреба със средства – не мога да кажа. Има нещо нередно, но какво е то, трябва да се установи. На мен ми прилича на вътрешнофирмена афера. Това, че някой в ролята си на изпълнител е теглил, събирал, внасял от плащанията, не му променя ангажимента към това, за което има договор“.

- реклама -